Gerookte eend met vier manieren van biet

Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Voorgerecht 4 personen

Bereiding

Licht gegeleerde bietensoep met wasabi

  1. Bietjes schillen en in blokjes snijden.
  2. Ui glazig bakken in wat olie, kerrie erdoor roeren.
  3. Biet en deel van bouillon toevoegen en 30 minuten koken (of tot de biet gaar is).
  4. Pureren en met rest bouillon en tomatenpuree opnieuw aan de kook brengen.
  5. Laat de gelatine weken en roer deze door de soep.
  6. Gebruik voor de bereiding van de licht gegeleerde wasabi het water, suiker, wasabi en de gelatine.
  7. Kook deze op en vul de glaasjes.

Cannoli van rode biet gevuld met truffelcrème

  1. Kook de bieten gaar, haal ze door de sapcentrifuge.
  2. Breng aan de kook met agar-agar en de honing.
  3. Doe alles nog een keer in de blender en strijk uit over een siliconenmatje.
  4. Laat een uurtje opstijven.

Gerookte eend met pistache

  1. Laat de eend een nacht in de pekel staan en rook hem in ±2 uur naar een kern van 63 °C.
  2. Snij de eend mooi vierkant, lak de vierkanten met honing en druk ze voorzichtig in het pistachegruis.

Cubes van rode biet

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Breng het bietensap aan de kook en los hier de gelatine in op.
  3. Roer de honing er door en laat een nacht afkoelen in de koelkast.
  4. Snij blokjes (cubes) van 2 cm.

Ravioli gevuld met bospaddenstoelen en biet

  1. Kook het water op met de agar, doe in een blender en stort uit op een siliconenmatje.
  2. Maak een pastadeeg met de bloem, eieren en de spinazie.
  3. Snijd de gemengde bospaddenstoelen brunoise en zet ze even aan in wat olijfolie.
  4. Doe er wat gevogeltebouillon bij en wat gelatine en kook nog iets in.
  5. Rol het pastadeeg uit en schep een eetlepel bospaddenstoelen op het deeg.
  6. Snijd een raam van de agar en het pastadeeg.
  7. Snijd mooi vierkant.
  8. Dresseer eventueel met een peterseliedressing.

Truffelcrème

  1. Kook de knolselderij en aardappel in de melk 20 minuten gaar.
  2. Draai er in de keukenmachine een gladde puree van.
  3. Haal door een zeef voor eventueel achterblijvende stukjes.
  4. Laat afkoelen en voeg er dan pas truffeltapenade en een druppel truffelolie bij.
  5. Schep in een spuitzak.
  6. Voor gebruik kan hij 30 seconden in de magnetron.
  7. Spuit met de spuitzak in de uitgestreken biet en rol er een cannoli van.

Bedenker

Niels Runderkamp

 

In samenwerking met het Koksgilde Nederland

Naar receptenoverzicht
Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl