Hoofdstuk 2: Horeca van nu

Mensen zijn sneller geneigd om buiten de deur te eten dan vroeger. Vergeleken met toen is de verscheidenheid in restaurants, cafés en andere eetgelegenheden nu enorm. Het is bijna niet te doen om ze allemaal in een bepaald type in te delen. Toch zijn er typen restaurants of eetgelegenheden waar veel mensen wel eens van hebben gehoord.

Bij een sterrenrestaurant kom je voor het fantastische eten op gastronomisch niveau. Dat wil zeggen: van uitzonderlijke kwaliteit. Het is een belevenis om zo’n restaurant te bezoeken. Je komt er voor het eten en de bijpassende dranken. Het eten is er meestal kostbaar vanwege de kwaliteit. De service is er uitstekend.

Aan het begin van deze eeuw ontstaan de loungebars. Dit zijn modern en strak ingerichte zaken waar gasten kunnen loungen onder het genot van cocktails en rustige bijpassende loungemuziek.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten cafés. Het onderscheid wordt gemaakt door de inrichting, het assortiment, activiteiten, de sfeer en personeel- en muziekkeuze. Er zijn natuurlijk ook veel mengvormen van de soorten cafés.

Een onderscheid naar hotel maakt de wet niet. Een type hotel is echter wel waar je in de horeca mee te maken hebt. Een type hotel, gericht op een bepaald type bezoeker, met bijbehorende verwachtingen over kwaliteit, service, prijs en faciliteiten.

De horeca smelt steeds meer samen met andere sectoren zoals de bakkerijsector. De afgelopen jaren zijn brood en patisserie een grotere rol gaan spelen in de horeca en er komen steeds meer formules met horeca in de sector van de bakkerij. 

Gezond en verantwoord eten is voor de gast tegenwoordig belangrijk. Een voorbeeld van healthy fasttfood is Julia’s met vestigingen op stations in Nederland. Bij Julia’s wordt verse pasta bereid waar je bij staat.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl