Hoofdstuk 3: Het kerstdiner

Het is bijna zo ver.. Je hebt het kerstmenu bedacht, de uitnodigingen verstuurd of alle reserveringen binnengekregen en het is tijd om jouw kerstdiner verder vorm te geven. Als je weet hoeveel mensen je verwacht, dan kan je alvast de tafelopstelling bepalen. Zo weet je zeker dat iedere gast die je ontvangt er comfortabel bij zit!

Tafelopstellingen

Als je de tafels en stoelen hebt geplaatst zoals je wilt, kan je de tafels gaan opdekken. Hierbij leg je het bestek alvast op tafel, een eventueel couvert (bijvoorbeeld een leuk kerststukje) en alles van tafellakens tot lopers en servetten. Als de tafels mooi gedekt zijn, voelen de gasten zich direct bij binnenkomst welkom.

Poleren

Opdekken

Ga jij creatief aan de slag met mooi gevouwen servetten? Maak je gebruik van tafellinnen of placemats, etuitjes voor het bestek of leg je het op tafel? De mogelijkheden voor het opdekken van jouw ideale kersttafel zijn oneindig! Er zijn een paar standaard opdekregels die ervoor zorgen dat jouw tafel er tiptop uit ziet. Bekijk de video en beantwoord de vraag.

Standaardregels voor opdekken

Ezelsbruggetje

Tafelbereidingen

Wil je echt indruk maken op jouw gasten? Dan zijn er een paar tafelbereidingen waarmee jij echt de show steelt! Natuurlijk maak je al indruk als jij weet hoe je de gevulde kalkoen kunt opdelen aan tafel. Maar heb je wel eens een gerecht geflambeerd of een vis gefileerd aan tafel?

Trancheren

Trancheren is het in plakken snijden van gare of rauwe vleesproducten. Het is de bedoeling dat je de plakken in gelijke vorm en dikte snijdt. Bekijk de video over trancheren en beantwoord de vraag.

Flamberen

Flamberen ziet er spectaculair uit, maar wees wel voorzichtig! Alcohol ontbrandt direct, dus houd nooit je gezicht recht boven het gerecht.

Na dagenlange voorbereidingen, plannen en organiseren is het kerstdiner zo weer voorbij. Nu alleen die berg afwas nog.. ;)  Geniet van alle mooie momenten samen met jouw gasten, vrienden en familie!

Wil je weten wat er veranderd is op het nieuwe Passie voor Horeca?