Hoofdstuk 4: Champagne & Nieuwjaar

De kerstdagen zijn natuurlijk niet de enige feestdagen in december! Ook de jaarwisseling is een feest om naar uit te kijken. Dit feest staat in het teken van nieuwe kansen, een nieuw begin en goede voornemens. Heb jij al bedacht wat jouw voornemens voor 2019 zijn?

Oliebollen

Je kan er niet om heen tijdens de jaarwisseling: oliebollen! Natuurlijk kan je in de rij gaan staan bij de plaatselijke bakker of de winnaar van de AD oliebollentest, maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken.

Beslag maken

Rijzen

Oliebollen bakken

Als je het beslag hebt gemaakt, is het tijd om de bollen te gaan bakken. In de video zie je hoe je dit kunt doen.

Heb je het perfecte bolletje gebakken? Serveer hem dan lekker warm. Wil je het extra feestelijk maken? Strooi er dan wat poedersuiker over!

Poedersuiker

Champagne

Terwijl iedereen op oudjaarsavond aan de oliebollen zit, is het aftellen tot klokslag 12 uur.  Dan is het tijd om te proosten! Staat de Champagne al koud?

Wijnstreken in Frankrijk

Champagne is een typische drank die wordt geschonken tijdens de jaarwisseling. De oorsprong van deze wijn ligt in Frankrijk. Frankrijk kent meerdere streken waar zij wijn maken, deze gebieden zijn onderverdeeld in meerdere wijnstreken.

Druiven

Het wijnbouwgebied Champagne ligt in het noorden van Frankrijk. Het gebied heeft een koel klimaat, waardoor het verbouwen van druiven niet makkelijk is. De witte kalkbodem zorgt ervoor dat de druivenstokken wel goed groeien.

Methode traditionelle

Wijn ontstaat door het gisten van druivensap. Afhankelijk van de bereiding kan een wijn stil, mousserend of versterkt zijn. Champagne is een mousserende wijn, gemaakt met de methode traditionelle, waardoor er bubbels in de wijn zitten.

Nu je weet wat je schenkt is het tijd om de champagne te ontkurken. Een spannend moment! Champagne openen is echt een kunst, de druk in een champagnefles is twee keer zo hoog als in een autoband. Schud daarom nooit met de fles! De truc is dat je bij het openen de fles schuin van je af houdt, dan komt het koolzuur makkelijker vrij uit de fles.

Stappenplan voor het openen van een champagnefles:

1. Zet de fles op tafel en trek het bovenste gedeelte van de capsule eraf.
2. Om de hals van de fles en de kurk zit een kapje met een korfje van ijzerdraad: de muselet
3. Houd je duim op de bovenkant van de muselet terwijl je met je andere hand het slotje van de muselet los maakt.
4. Haak de muselet van de fles, waarna je direct je duim op de bovenkant van de kurk zet.
5. Houd de hals van de fles schuin van je af en draai de onderkant van de fles langzaam, terwijl je met de andere hand de kurk vasthoudt
6. De kurk komt nu met een zachte ‘pssscht’ uit de fles.

De juiste glazen

Champagne bruist als je het inschenkt nog uit. Schenk het voorzichtig in en probeer niet te morsen! Zijn alle glazen ingeschonken? Dan is het tijd om echt te gaan toasten op het nieuwe jaar!

Proost, wij wensen jou alvast hele fijne kerstdagen en een mooi 2019!

Wil je weten wat er veranderd is op het nieuwe Passie voor Horeca?