Hoofdstuk 1: De kersttraditie

December is een magische maand vol feestdagen waarbij families en vrienden samenkomen, samen eten en verhalen delen. Iedereen heeft zo zijn eigen tradities tijdens de feestdagen. Maar waarom vieren wij eigenlijk kerst en welke tradities zie je jaarlijks terugkomen?

Laat je meenemen in het kerstverhaal en ontdek het!

Het kerstverhaal

Ongeveer 2000 jaar geleden woonden Josef en zijn verloofde in Nazareth. Terwijl Josef aan het werk was als timmerman, werkte zijn verloofde in hun huisje waar het plotseling heel licht werd..    

De boodschap van de Engel

De geboorte van Jezus

De Romeinse keizer Augustus hield een volkstelling omdat hij wilde weten hoeveel mensen er in zijn rijk woonden. Maria, die al hoogzwanger was, moest samen met Josef naar Bethlehem reizen voor de telling, omdat Josef daar geboren was.

De drie wijzen uit het Oosten

In de stal beviel Maria van haar zoon Jezus. Drie wijzen uit het Oosten wilden het kindje Jezus een eer bewijzen. Zij reisden naar de stal waarbij zij de grote ster volgden die helder boven aan de hemel stond.

Tot slot vertrokken Josef en Maria uiteindelijk weer naar Nazareth waar Jezus als kind opgroeide. Hiermee komt het kerstverhaal over de geboorte van Jezus, dat wij ieder jaar met Kerst vieren, tot een eind.

Het geschenk

Eén van de wijzen uit het Oosten gaf mirre als cadeau. Dit is een gomhars dat gewonnen wordt uit verschillende soorten planten, waar zowel vroeger als nu veel genezende eigenschappen aan worden toegeschreven.

Kerst & Coca Cola

Waar je in de winter lekker op de bank kruipt met een beker warme chocolademelk, thee of een andere warme drank, is Coca Cola vaak de eerste frisdrank waar je aan denkt bij de feestdagen. Maar waarom eigenlijk?

Cocktails met Cola

Met cola kan je veel verschillende feestelijke cocktails maken! Door het cocktailglas mooi op te maken, met bijvoorbeeld een suikerrandje of citroentje aan het glas, staat het ook nog eens super gezellig.

Klassieke cola cocktails

Kerstmis is van oorsprong een christelijk feest. Het wordt bijna overal op de wereld gevierd met op iedere plek eigen tradities en gebruiken. Eén ding geldt vrijwel altijd: en dat is dat bepaalde gerechten of dranken een belangrijk onderdeel zijn van de feestdagen.

Kerst in Duitsland

Ook in niet-christelijke landen wordt Kerstmis steeds vaker gevierd. Bijvoorbeeld in Japan. Omdat de kerstviering bij de meeste Japanners geen religieuze achtergrond heeft, is er een bijzondere traditie op gang gekomen.

Bijzondere kersttradities

Serveer dit jaar een cocktail met een verhaal aan jouw gasten!
Een feestelijke cocktail op basis van onder andere Bénédictine, waarin mirre is verwerkt, is de Singapore Sling.

Ingrediënten:

Bereiding:
Schenk alle ingrediënten (behalve het sodawater), in het grote deel van een cocktailshaker. Vul de cocktailshaker met ijsblokken. Shake de cocktail ongeveer 10 seconden en strain de cocktail in een met ijsblokken gevuld Sling glas. Garneer met een citroenschil en een kersje.

Wil je weten wat er veranderd is op het nieuwe Passie voor Horeca?