Hoofdstuk 2: Het kerstmenu

Veel horecabedrijven spelen in op de feestdagen met aangepaste kerstmenu’s. Tijdens de feestdagen moet je ook in Nederland vaak ruim van tevoren een plekje reserveren als je met kerst uit eten wilt bij jouw favoriete restaurant. Ga jij uit eten of blijf je liever thuis, waar je zelf heerlijke gerechten maakt?

Op de hete plaat
 

Engelse kerst

Op 25 december komen de families in Engeland bij elkaar voor het hoogtepunt van de kerst: het kerstdiner!

Kerst in Frankrijk

Net als de Engelsen eren ook veel Fransen Jezus en de twaalf apostelen tijdens het kerstdiner. Het kerstdiner wordt in Frankrijk Réveillon de Noël genoemd. De Fransen houden van luxe gerechten, zoals kreeft, oesters en sint-jakobsschelpen. Ook staan wild, foie gras of gerookte zalm vaak op het menu.

Wild en vlees op het menu

Gevulde kalkoen, zelf doen!

Gebraden kalkoen is een populair gerecht tijdens de feestdagen. Bekijk de onderstaande video over het braden van een kalkoen in de oven en beantwoord vervolgens de vragen.

Wat is waar?

Wil je meer weten over het opdelen van gevogelte zoals de kalkoen?
Bekijk de video  

Engelse farce

Bij een klassiek kerstdiner wordt de gebraden kalkoen vaak gevuld met een mengsel. Dit mengsel noem je een farce en maak je op basis van vlees, gevogelte, wild, vis of groenten. Sommige farcen zijn zacht en smeerbaar met een verfijnd aroma. Andere farcen zijn grover van structuur.

Bekijk de video over het maken van een Engelse farce en beantwoord de vraag.

Blanke roux

Wat mag er naast een gevulde kalkoen ook niet ontbreken tijdens het kerstdiner? Natuurlijk, de heerlijke zelfgemaakte sauzen!

Voor het maken van een saus beginnen we bij de basis van veel sauzen: de blanke roux. Dit is een mengsel van bloem en boter en gebruik je om soepen, ragouts maar ook sauzen te binden. Er zijn drie soorten roux: een blanke roux, een blonde roux en een bruine roux. De tijd dat je de roux verwarmt, bepaalt de kleur van de roux.

Fond

Naast de blanke roux kennen veel sauzen ook een ander basiselement. Bij de bereiding van veel sauzen gebruik je namelijk een fond.

Ben je benieuwd hoe je een fumé of glace kunt maken? Bekijk dan de video!

Bekijk video

Sauzen

Er zijn verschillende soorten basissauzen op basis van een fond en/of roux. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën: Bruine sauzen (bruine fond en bruine roux), witte sauzen (melk en witte roux) en blonde sauzen (blanke fond en blanke roux).

Of je nu gaat gourmetten met je vrienden of familie, de hele dag in de keuken staat voor een uitgebreid diner of lekker uit eten gaat en voor je laat koken.. we hopen dat je geniet van alle heerlijke gerechten die de feestdagen altijd extra bijzonder maken!

Wil je weten wat er veranderd is op het nieuwe Passie voor Horeca?