Schoonebeker lam gepaneerd in specerijen

Met gekaramelliseerde witlof, aardappelpuree met gebrande mosterd en jus van bonenkruid.

Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding

  1. Doe de stronkjes witlof in zijn geheel in een vacuümzak met een paar druppels citroensap en 10 gram boter.
  2. Leg deze in water met een temperatuur van 90° C tot ze gaar zijn.
  3. Kook de aardappelen gaar en wrijf deze door een zeef.
  4. Smelt de boter, spatel deze door de puree en maak op dikte met de melk.
  5. Doe een flinke laag olie in een pan en daarna de grove mosterd.
  6. Door voordurend te roeren gaat de fijne mosterd weg en houd u alleen nog de grove mosterdkorrels over.
  7. Maak de puree op smaak met zout en de gebrande mosterd.
  8. Zet de lamsfond op en laat hier het bonenkruid in trekken.
  9. Ontvlies de lamsfilet en paneer deze in het specerijenmengsel.
  10. Doe een scheutje olie in de pan en laat deze heet worden.
  11. Doe daarna een klontje margarine in de pan en bak dan het lam mooi goudbruin.
  12. Gaar het lam in een oven van 120° C tot deze de juiste gaarheid heeft.
  13. Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden en snijd het hart van de witlof eruit.
  14. Druk de platte kant van de witlof in de suiker, leg deze in een koude bakpan en laat op rustig vuur karamelliseren.
  15. Blancheer eventueel nog wat groenten, bijvoorbeeld tuinbonen en doperwten.
  16. Dresseer het bord met de gekaramelliseerde witlof en een quenelle puree.
  17. Trancheer het lam en leg deze midden op het bord.
  18. Schep een beetje jus tegen het vlees aan en dresseer de groenten.
  19. Leg de Tahoon Cress op het vlees

Bedenker

Tjitze van der Dam

 

In samenwerking met het Koksgilde Nederland

Naar receptenoverzicht
Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl