Rouleau van gebakken eiwit

Met passiecoulis en waaier van gesponnen suiker.

Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Nagerecht 4 personen

Bereiding

Bereiding voor de eiwitrouleau

  1. De eiwitten in een vetvrij bekken stijfslaan met toevoeging van alle suikers.
  2. Op het laatst nog de azijn (om de rol na het bakken flexibel te houden) erbij.
  3. Spatel als laatste handeling de zetmeel erdoorheen.
  4. Smeer de massa vlak uit op een met vetvrij papier beklede bakplaat en bak dit af in een oven van 200º C, 10% vocht, tot deze goudbruin van kleur is.
  5. Direct uit de oven de eiwitplak omkeren op een rijkelijk met suiker bestrooide koksdoek.
  6. Direct met papier en doek oprollen tot een pil.
  7. Wegzetten in de koeling tot deze goed koud is.
  8. Vervolgens weer openrollen en het vetvrije papier voorzichtig verwijderen.
  9. Nu stijfgeslagen slagroom aangelengd met passiecoulis (zonder de zaadjes) vooraan de eiwitplak opspuiten.
  10. Het eiwit weer oprollen tot een mooie pil, weer even laten opstijven en dan met een heet mes schuin wegsnijden.

Bereiding van de passiecoulis

  1. Snijd het passiefruit open en verwijder het vruchtvlees en zaad.
  2. Voeg hieraan wat jus d'orange toe en kook dit door tot het vruchtvlees helemaal gaar is.
  3. Wrijf het geheel door een bolzeef tot al het vruchtenpulp er doorheen is gewreven.
  4. Daarna het schone zaad er weer bij doen.
  5. Dit sap met de pure passiepuree aanlengen tot een halve ltr.
  6. Hierin 250 gr suiker oplossen.
  7. De coulis eventueel afschuimen en afgedekt met plastic terugkoelen.

Bereiding van de waaier van spinsuiker

  1. Smelt de spinsuiker totdat deze niet meer bruist en je met een lepel draden kunt trekken.
  2. Bespuit de binnenzijde van een kom (met lichte bolling) met pancoating, zodat deze licht vettig wordt.
  3. Met gebruik van een lepel sla je dan enkele druppels uit met een beweging in het model van een waaier.
  4. Herhaal dit meerdere malen (met een eenmalige lading vloeibare suiker) opdat er meerdere lagen suiker op elkaar zijn.
  5. Even laten afkoelen en dan de waaier uit het bekken vegen.
  6. Koel, droog, afgesloten en koud (vriezer) bewaren.

Opmaak

  1. Plaats de ovaal gesneden eiwitrol iets boven het midden van het bord.
  2. Hier tegenaan de passiecoulis met zaadjes.
  3. Leunend tegen de eiwitrol de waaier van suiker plaatsen met op de voet een toef Atsina cress en wat Appel Blossom.

Bedenker

Norman Pondman

 

In samenwerking met het Koksgilde Nederland

Naar receptenoverzicht
Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl