Op kersenhout gerookt hert
Met een kroketje van hertprocureur, knolselderijmousseline, dikke friet, saus van amarene-kersen en een krokantje van geplet graan en framboos.
Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Hoofdgerecht 6 personen
Bereiding
Procureurkroketjes
- Snij de procureur in grove blokjes, bak aan met peper en zout en leg in een pan.
- Bak het bouquet aan met de rozemarijn, tijm, knoflook en doe het bij het vlees.
- Giet de bouillon, de peperkoek en de chocolade erbij en laat het geheel gaar stoven met de deksel op de pan.
- Als het vlees goed gaar is door een zeef halen.
- Van de boter, bloem en het stoofvocht een salpicon maken.
- Pluk het vlees en doe het samen met de groenten door de salpicon.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de massa afkoelen en maak er kroketjes van.
Knolselderijmousseline
- Maak de knolselderij schoon en snij hem in grove stukken.
- Laat koken in melk, water en zout.
- Giet de knolselderij af en stoom hem droog.
- Draai hem in de keukenmachine helemaal glad met roomboter, room en eidooier.
- Breng op smaak met peper en zout.
Amarene-kersenjus
- Zet de rode wijn op met de ui, kruidnagel, laurier en steranijs en laat tot de helft inkoken.
- Karamelliseer de suiker en giet de rode wijn er door een zeef op.
- Laat de suiker oplossen en bind eventueel nog af.
- Voeg de amarene-kersen met aanhangend vocht toe en maak op smaak met peper en zout.
Hert
- Maak van het hert de technische delen schoon, peper het en bak het in de pan tot de juiste kerntemperatuur.
- Rook de stukken hert ongeveer 8 minuten met kersenhout in de rookoven op 100 ºC en laat rusten.
Friet
- Snijd van de aardappels dikke frieten en blancheer ze in water en zout.
- Frituur ze bij opmaak van het bord op 180 °C goudbruin en krokant.
Krokantje van graan
- Meng door de geplette graan en framboos een gelijke hoeveelheid madeleine poeder en strooi op een bakmatje.
- Bak op 175°C, 3 minuten en laat afkoelen.
Opmaak
- Zet links bovenop een vierkant bord een mooie streep mousseline met daarin het krokantje.
- Rechts boven de tranches vlees met de saus van amarenen en Shiso Purple.
- Linksonder het kroketje en rechtsonder de dikke frieten, mooi opgestapeld.
Bedenker
Bart van der Vleuten
In samenwerking met het Koksgilde Nederland
Naar receptenoverzicht