In tempura gefrituurde sardines

Met zongerijpte tomaatjes en een siroop van balsamico.

Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Voorgerecht 4 personen

Bereiding

  1. Maak de knoflook schoon en wrijf die samen met de koriander en het citroensap fijn in de vijzel, marineer met dit mengsel de sardines.
  2. Kook de balsamico-azijn in tot een siroop, laat die afkoelen en vermeng dit met wat olijfolie; als je dit doorroert krijg je het druppeleffect.
  3. Zet dit weg voor later.
  4. Plisseer de cerisetomaatjes maar laat de velletjes nog een stukje vastzitten.
  5. Bak de rucola en de geplukte basilicum aan in een scheutje olijfolie en stoof deze snel gaar samen met de ontvelde en in blokjes gesneden pomodoritomaten en wat van het kruiden­mengsel van de marinade.
  6. Maak tempurabeslag door met twee eetstokjes het meel te vermengen met het ijswater tot een dun beslag ontstaat - hierin mogen wat kleine klontjes zitten.
  7. Haal de sardines door de bloem en daarna door het tempurabeslag en frituur ze kort in hete olie en bestrooi dit met het fijngemalen citroenzout.
  8. (zout en zeste vermengen en dit 1 nacht laten intrekken.
  9. Dresseer het geheel op diepe borden zoals op de foto, besprenkel het met de dressing en garneer dit af met Basil cress.

Bedenker

Sander van Houts

 

In samenwerking met het Koksgilde Nederland

Naar receptenoverzicht
Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl