Hollandse hazenrug

Met terrine van de bout, vergeten groenten en eekhoorntjesbrood.

Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Hoofdgerecht 6 personen

Bereiding

Terrine

  1. Snij de bouten en schouders uit de haas en ontvlies de hazenrug.
  2. Marineer de bouten en schouders met wat wijn, bouquet en kruiden, gedurende 48 uur.
  3. Zet de bouten en schouders aan in de pan op hoog vuur en blus ze af met rode wijn.
  4. Zet nu de kruiden en groente aan en blus af met wildjus.
  5. Laat het geheel sudderen in de oven op 95 ºC, ongeveer 9 uur.
  6. Pluk de bouten en schouders en zeef de jus.
  7. Snij de oerwortel, winterpeen en pastinaak in lange banen en kook deze beetgaar in zout en wat suiker.
  8. Snij ook het gerookt vetspek in dunne plakjes en leg deze in een terrinevorm.
  9. Voeg de geplukte haas toe met iets wildjus en beleg deze tussendoor met de groente en stukken gerookt vetspek.

Gele biet

  1. Kook de gele bieten gaar in iets azijn met water en suiker en zeezout naar smaak.
  2. Pel de gele bieten als ze gaar zijn en draai ze door de keukenmachine tot een crème.

Jus van balsamico

  1. Kook de wildjus in en voeg de oude balsamico toe naar smaak.
  2. Monteer de saus op met koude roomboter en iets olijfolie.

Hazenrug

  1. Bak de hazenruggen in de pan op hoog vuur mooi bruin, leg ze daarna op een rooster in de oven op 90 ºC ongeveer 25 minuten.

Opmaak

  1. Bak het gesneden eekhoorntjesbrood in de pan en leg het dakpansgewijs op het bord.
  2. Snij de terrine in een dunne plak en maak deze lauwwarm in de oven.
  3. Maak van de gele bieten crème met twee lepels een quenelle en leg deze op het bord boven de terrine.
  4. Snijd de hazenrug uit en leg deze op het eekhoorntjesbrood.
  5. Giet een beetje jus naast de terrine en serveer de rest van de jus bij het haasje van de hazenrug.
  6. Haasje apart met jus serveren vanwege de nogal sterke smaak.

Bedenker

Douwe van der Lei

 

In samenwerking met het Koksgilde Nederland

Naar receptenoverzicht
Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl