Hoofdstuk 4: Wijn in de horeca

We zijn alweer aangekomen bij het laatste hoofdstuk: Wijn in de horeca! Dit is natuurlijk waar we het allemaal voor doen. Hoe leuk is het dat jij gasten straks kunt voorzien van het allerbeste wijnadvies? Je weet wat wijn is, wat voor stijlen en typen er zijn en hoe deze worden gemaakt. En na dit hoofdstuk sta jij ook nog eens zelfverzekerd met de fles wijn aan tafel. Laten we beginnen! 

Voordat je een wijn proeft, kun je al veel informatie over de wijn op het etiket vinden. Als je een wijn schenkt in de horeca is het belangrijk dat je het etiket aan de voor- en achterkant van de fles bestudeert.  

Hoe je wijnen in de praktijk adviseert en verkoopt aan een gast hangt af van het horecabedrijf waar je werkt. Ook de aandacht voor de wijnkaart zal per bedrijfsformule verschillend zijn, net als het aantal wijnen op de kaart. 

Voor gasten is het belangrijk de juiste wijn te kiezen. Vaak willen zij een wijn die goed bij hun eten past. Ook vinden veel gasten het interessant om iets te leren over de wijnen die er worden aangeboden. Jij, als echte wijnexpert, kan de gasten hierin ondersteunen.  

Het is belangrijk om verantwoord met wijn om te gaan, omdat we te maken hebben met een alcoholische drank. Bij het schenken van wijn worden dan ook een aantal basisregels gehanteerd. Één van deze regels gaat over hoeveel wijn je inschenkt.  

Vaak hebben restaurants zoete, maar ook hartige desserts op de menukaart staan. Een veelvoorkomend hartig dessert is een kaasplankje. Dit wordt bijvoorbeeld geserveerd met wat brood of crackers en wat fruit of stroop.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl