Hoofdstuk 3: Wijntypen- en stijlen

Als we over wijn spreken hebben we het vaak over wijntypen en wijnstijlen. Het wijntype geeft aan of het stille, mousserende of versterkte wijn is en gaat ook over de kleur van de wijn. De wijnstijl heeft betrekking op de smaak en het mondgevoel van de wijn. In dit hoofdstuk maken we kennis met verschillende wijntypen- en stijlen. Deze kennis kun je goed gebruiken om gasten te adviseren, iets wat in het volgende hoofdstuk uitgebreid aan bod zal komen.

Mousserende wijn bevat koolzuurgas, wat zorgt voor een bruisende sensatie.

Versterkte wijnen zijn stil en hebben een hoger alcoholpercentage dan reguliere wijnen. Ze worden dan ook op een iets andere manier bereidt.

Naast versterkte wijn bestaat er ook nog wijndestillaat. Dit is geen wijn maar sterke drank, gemaakt door wijn te destilleren.

Om de wijnstijl te omschrijven wordt vaak de term “body” gebruikt. Een wijn kan een lichte, medium of volle body hebben.

We hadden al wat over de smaak van wijn geleerd, bijvoorbeeld dat deze fruitig of kruidig kan zijn. Maar er zijn nog veel meer smaken te ontdekken.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl