Hoofdstuk 1: Koeien en varkens

Vlees is de verzamelnaam voor spierweefsel en organen van slachtdieren. In Nederland eten we meestal het vlees van rund en kalf, varken, schaap, lam en paard.

Het meest gegeten

Snel en veel

Veel rundvlees wordt tegenwoordig geproduceerd in Zuid-Amerika. Landen als Argentinië en Brazilië zijn koploper in de productie.

Runderrassen

Er zijn veel runderrassen die worden gebruikt als slachtvee.

Slachtleeftijd

Besterven

Na het slachten van het rund wordt het opgedeeld in twee helften. Het vlees moet dan besterven.

Opgedeeld

Opdelen en bereiden

Vaak worden de verschillende stukken vlees geportioneerd en gevacumeerd geleverd. Vlees moet altijd gekoeld blijven, ook tijdens het transport en voorbewerking in de keuken. Ook is het belangrijk om altijd op de houdbaarheidsdatum te letten.

Varkensrassen

Varkens worden in veel landen gehouden op varkenshouderijen. Naast de gewone varkenshouderijen komen er steeds meer scharrelhouderijen en biologische houderijen. Naast rundvlees is varkensvlees het meest gegeten vlees in Nederland.

Slachten

Rauw?

Opdelen

Na het slachten wordt het varken opgedeeld in stukken. Het vlees kan op veel verschillende manieren worden gebruikt.

Gezond?

Lams en schapenvlees

Lams- en Schapenvlees wordt in Nederland steeds populairder.

Van lam naar schaap

Religie

Bereiden

Lams- en schapenvlees kan net als rund- en varkensvlees op verschillende manieren worden bereid.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl