Hoofdstuk 1: Koeien en varkens
Vlees is de verzamelnaam voor spierweefsel en organen van slachtdieren. In Nederland eten we meestal het vlees van rund en kalf, varken, schaap, lam en paard.
Het meest gegeten
Snel en veel
Veel rundvlees wordt tegenwoordig geproduceerd in Zuid-Amerika. Landen als Argentinië en Brazilië zijn koploper in de productie.
Runderrassen
Er zijn veel runderrassen die worden gebruikt als slachtvee.
Slachtleeftijd
Besterven
Na het slachten van het rund wordt het opgedeeld in twee helften. Het vlees moet dan besterven.
Opgedeeld
Opdelen en bereiden
Vaak worden de verschillende stukken vlees geportioneerd en gevacumeerd geleverd. Vlees moet altijd gekoeld blijven, ook tijdens het transport en voorbewerking in de keuken. Ook is het belangrijk om altijd op de houdbaarheidsdatum te letten.
Varkensrassen
Varkens worden in veel landen gehouden op varkenshouderijen. Naast de gewone varkenshouderijen komen er steeds meer scharrelhouderijen en biologische houderijen. Naast rundvlees is varkensvlees het meest gegeten vlees in Nederland.
Slachten
Rauw?
Opdelen
Na het slachten wordt het varken opgedeeld in stukken. Het vlees kan op veel verschillende manieren worden gebruikt.
Gezond?
Lams en schapenvlees
Lams- en Schapenvlees wordt in Nederland steeds populairder.
Van lam naar schaap
Religie
Bereiden
Lams- en schapenvlees kan net als rund- en varkensvlees op verschillende manieren worden bereid.