Hoofdstuk 1: Vis

Vis, schaal- en schelpdieren zijn traditioneel onderdeel van de Nederlandse keuken. Op de menukaart zie je dan ook vaak een uitgebreide selectie van vissoorten.

Tradities

Vette vis

Vis is een geliefd en heel gezond product.

Soorten vissen

Er zijn vissen die in zout water leven maar paaien in zoet water (zalm) of andersom (paling). Ook wordt er een onderscheid gemaakt in rondvissen, platvissen en kraakbeenvissen.

Kraakbeenvis of botvis

Bij kraakbeenvissen bestaat het skelet uit kraakbeen. Hierin onderscheiden zij zich van de beenvisachtigen. De beenvisachtigen hebben een skelet dat echt uit bot bestaat, ruim 90% van de vissen behoort tot deze groep.

Platvis of rondvis

Er bestaat een verschil tussen platvis en rondvis. Ze hebben een andere manier van leven. De vorm van de vis is aan de levenswijze van deze vissen aangepast.

Tong

Oog op de platvis

Vis kopen

Een verse vis herken je aan heldere ogen, rode kieuwen, een heldere slijmlaag en een frisse geur. Verse vis koop je het beste als deze alleen gestript is.

Super vers

Vis kan je op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken, frituren, stomen, grillen, stoven en koken.

Bewaaradvies

Haring

Naast verse vis kan je vis ook voorbewerkt of geconserveerd kopen.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl