Hoofdstuk 1: Vis
Vis, schaal- en schelpdieren zijn traditioneel onderdeel van de Nederlandse keuken. Op de menukaart zie je dan ook vaak een uitgebreide selectie van vissoorten.
Tradities
Vette vis
Vis is een geliefd en heel gezond product.
Soorten vissen
Er zijn vissen die in zout water leven maar paaien in zoet water (zalm) of andersom (paling). Ook wordt er een onderscheid gemaakt in rondvissen, platvissen en kraakbeenvissen.
Kraakbeenvis of botvis
Bij kraakbeenvissen bestaat het skelet uit kraakbeen. Hierin onderscheiden zij zich van de beenvisachtigen. De beenvisachtigen hebben een skelet dat echt uit bot bestaat, ruim 90% van de vissen behoort tot deze groep.
Platvis of rondvis
Er bestaat een verschil tussen platvis en rondvis. Ze hebben een andere manier van leven. De vorm van de vis is aan de levenswijze van deze vissen aangepast.
Tong
Oog op de platvis
Vis kopen
Een verse vis herken je aan heldere ogen, rode kieuwen, een heldere slijmlaag en een frisse geur. Verse vis koop je het beste als deze alleen gestript is.
Super vers
Vis kan je op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken, frituren, stomen, grillen, stoven en koken.
Bewaaradvies
Haring
Naast verse vis kan je vis ook voorbewerkt of geconserveerd kopen.