Hoofdstuk 4: Plantaardig koken in de praktijk

Plantaardig koken is meer dan het weglaten van vlees, vis, eieren en zuivel. Je wilt je gasten natuurlijk wel een maaltijd aanbieden die op alle fronten klopt. Niet alleen vegan salades en groentesoep, maar smakelijke, verrassende gerechten waarbij iedereen zijn vingers aflikt. En dat kan prima, want de vegan keuken is ontzettend veelzijdig! Wel moet je letten op een aantal aandachtspunten, zoals:

Gelukkig zijn er een aantal uitstekende plantaardige alternatieven voor zuivel en eieren. Daarmee kun je net zo goed emulgeren, binden en paneren. Ook hoef je niet altijd gebruik te maken van de kant-en-klare vegan zuivelvervangers uit de supermarkt. Zelf notenmelk of vegan crème fraîche maken is heel gemakkelijk en ook nog eens veel lekkerder!

Het smaakprofiel van vlees, vis en kaas vervangen
Als je geen vlees, vis of kaas toevoegt aan je gerecht, valt er ook een belangrijke smaakgroep weg. Die wil je dus vervangen.

Je bent aan het einde gekomen van deze e-learning. Maak de toets om te checken wat je inmiddels weet over vegan eten, koken en leven!

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl