Hoofdstuk 1: Wat is veganisme?

Veganisme is een leefwijze. Veganisten eten en gebruiken geen producten van dierlijke afkomst, dus bijvoorbeeld geen eieren, honing, zuivel, leer, bont en wol. Er zijn nog veel meer dierlijke producten die niet in een vegan leefstijl passen.

Wat mag je dan wel eten?
Een vegan eetpatroon bestaat dus uitsluitend uit plantaardige voedingsmiddelen. Dat klinkt misschien saai, maar er blijven genoeg lekkere dingen over! Veganisten eten fruit, groenten, kruiden, noten, zaden, granen, peulvruchten en plantaardige vetten. Met deze voedingsmiddelen kun je volop variëren. Er zijn veel manieren om een fantastische, supersmakelijke vegan maaltijd te bereiden.

Vega of vegan?
Vega (de afkorting voor vegetarisch) en vegan (plantaardig): deze termen lijken erg op elkaar en worden dan ook vaak met elkaar verward. Maar een veganist is toch echt iets anders dan een vegetariër.

Steeds meer mensen kiezen vaker voor plantaardige voeding. Ze ontbijten met haveryoghurt of proberen een plantaardige vleesvervanger. De vraag naar vegan producten neemt dan ook toe. Dat merk je in de winkels. Vegan chocolade en drop en vegan kaas, melk en boter, voor bijna alles is tegenwoordig een plantaardig alternatief verkrijgbaar.

Plantaardig eten is niet altijd even makkelijk. De supermarkten richten zich vooral op mensen die wel vlees, vis, eieren en zuivel eten. Ook in restaurants valt er vaak nog weinig te kiezen als je geen dierlijke producten wilt eten. Waarom stappen dan steeds meer mensen over op een vegan eetpatroon? Daar zijn verschillende redenen voor.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl