Hoofdstuk 3: Vegan valkuilen

Vegan voeding in huis halen is niet altijd even makkelijk. Bij de groenteafdeling kun je je winkelwagen natuurlijk probleemloos vullen, maar als je kant-en-klaarproducten koopt is het opletten geblazen. Er zijn namelijk een aantal vegan valkuilen.

Soms staat een dierlijk ingrediënt niet vermeld op het etiket, terwijl het toch in het product zit. Het gaat dan om een proceshulpstof. Wijn wordt bijvoorbeeld wel eens geklaard (helder gemaakt) met behulp van kippeneiwit of gelatine. Dat maakt het lastig om 100% plantaardig te eten.

Kant-en-klare vegetarische producten bevatten weliswaar geen vlees, maar kunnen toch dierlijke ingrediënten bevatten, zoals ei of melk. Check dus ook het etiket van je vegetarische kroket!

Als vegan check je natuurlijk regelmatig etiketten om te kijken of iets 100% plantaardig is, maar etiketten lezen is soms best lastig. Veel dierlijke stoffen staan namelijk vermeld onder een andere naam.

Nu de vraag naar plantaardige voeding toeneemt, komen er ook steeds meer vegan alternatieven. Bijvoorbeeld snoepjes met plantaardige kleurstoffen, vegan gelatine en vegan melkchocolade met bijvoorbeeld cashewnotenmelk. Op de verpakking staat vaak aangegeven dat het om een vegan variant gaat.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl