Hoofdstuk 4: Recepturen

Voordat je achter de bar gaat staan, is het belangrijk dat je de recepten op de drankenkaart goed beheerst. Zorg dat je deze uit je hoofd kent, van glas tot garnering. In dit hoofdstuk gaan we in op enkele bekende recepturen en het maken van een signature cocktail. Misschien raak je wel geïnspireerd om een unieke cocktail te creëren, die alleen door jou wordt gemaakt of die kenmerkend is voor de bar waarin je werkt. Laten we snel aan de slag gaan!

Een van de bekendste cocktails is de Mojito. Deze wereldberoemde rum-cocktail kent zijn oorsprong in Cuba en is door de verfrissende smaak een geliefd drankje om in de zomer te bestellen.

Een spannende, elegante cocktail vol passie is de welbekende Pornstar Martini. Het is een van de meest populaire drankjes van het Verenigd Koninkrijk en werd in Londen bedacht. In 1999 creëerde een van ’s werelds meest gerespecteerde en legendarische bartenders, ondernemer Douglas Ankrah, de succesvolle cocktail.

‘If you like Piña Coladas…’ Ja? Hoor je het liedje al? Zie je de palmbomen en witte stranden? Nog niet? Na het maken van deze overheerlijke, tropische cocktail komt dat helemaal goed. De befaamde Piña Colada is zo beroemd dat er zelfs een liedje over geschreven is. Het is de nationale drank van Puerto Rico en jouw Ticket to the Tropics!

Een beetje bar of bartender heeft een eigen signature cocktail. Als je je eigen signature cocktail gaat maken, moet je erop letten dat het drankje jouw persoonlijkheid weerspiegelt en de sfeer meegeeft van wie jij bent. Pak dit gestructureerd aan, houd de laatste trends in je achterhoofd en etaleer je kennis en kunde.

Een expressieve cocktail, een duurzame cocktail, een stijlvolle cocktail, een uitbundig gegarneerde cocktail, een subtiele cocktail, alles kan en alles mag, als je jouw kennis en kunde van mixologie, technieken en tools maar goed toepast. Zo wordt elke cocktail die je creëert een beleving voor je gasten. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe zij het drankje ervaren.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl