Hoofdstuk 1: De cocktail

Al sinds de tijd van de Grieken en Romeinen wordt drank gemixt. Doordat in de klassieke oudheid gemaakte dranken in flessen en kruiken werden opgeslagen, gingen de producten snel oxideren en verschoot de smaak. Dit verbloemden ze door er veel kruiden en ‘mede’ (gefermenteerde honing) aan toe te voegen. Op eenzelfde manier zijn de eerste cocktails ontstaan. De cocktail, ook wel ‘bittered sling’ genoemd, is een stimulerende drank samengesteld uit een sterke drank, suiker, water en bitters en kent een roemrijke geschiedenis. Laten we hier samen eens doorheen gaan, van vroeger tot nu.

Doordat men het vervuilde water niet kon drinken, werden producten met alcohol geproduceerd. Alcohol doodt bacteriën. Deze dranken waren goedkoop, maar slecht drinkbaar, dus voegde men er suiker en kruiden aan toe. Later werden om medicinale redenen ook bitters toegevoegd. Zo is de cocktail ontstaan!

‘Professor’ Jerry Thomas schrijft ’s werelds eerste boek over bartenden en mixdranken: The Bartenders Guide. Thomas wordt gezien als de geestelijk vader van het beroep bartender en als de eerste mixoloog. Het jaar waarin dit boek werd uitgebracht, markeert dan ook de eerste gouden jaren van de cocktail.

Steeds meer cocktails werden uitgevonden. Ook in 1874, op een feestje van Jenny Jerome (de moeder van Winston Churchill), hier werd het recept voor de huidige Manhattan bedacht.

Aan de eerste gouden periode voor cocktails kwam een eind in 1920 door de drooglegging. Dit had grote gevolgen voor de ontwikkeling van de cocktail en diens populariteit.

De Magnificent Seven zijn met hun opbouw de zeven belangrijkste cocktailcategorieën. Kennis van deze categorieën zorgt voor een beter begrip van de samenstelling van cocktails en de talloze verschillende mixdranken die door de jaren heen zijn ontwikkeld. 

Er zijn weinig regels voor het spelen met mixdrankcategorieën, maar als je recepten wilt aanpassen of ze een naam geeft, moet je met enkele dingen rekening houden.

Om te bepalen welke soorten cocktails zich de Magnificent Seven mochten noemen, werd gekeken naar de geschiedenis van veel klassieke cocktails. Vanuit daar is teruggewerkt naar de zeven meest voorkomende basiscocktails, die 150 jaar geleden al werden gemaakt. Je gebruikt de kennis van de Magnificent Seven om de perfecte cocktail voor een gast te maken, gebaseerd op diens persoonlijke smaak en voorkeur.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl