Gepocheerde Gillardeau-oester
Met komkommer, gevulde pijlstaartinktvisjes met kalfswang, oesterblad, crème crue en schuim van champagne.
Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Voorgerecht 6 personen
Bereiding
- Doe de komkommer en de bleekselderij in de sapcentrifuge en schuim deze af zodat je een helder vocht overhoudt.
- Neem hier 2 dl vocht van af, verwarm dit en los hier de gelatine in op.
- Neem een passend bakje, leg hier slagersfolie in, stort de massa in het bakje en zet hierna koud, ± 2 uur laten opstijven in de koelkast.
Gelei van oesters
- Maak de oesters open en vang het vocht op, houd de oesters gescheiden van het vocht.
- Breng het oestervocht met de champagne en het sap van limoenzeste aan de kook en los hierin de gelatine en agar-agar op.
- Giet deze op een plaat uit, ± 3mm dik, en zet deze ook koud weg.
Kalfswang
- Gaar de kalfswang in het ganzenvet met de rest van de ingrediënten ± 4,5 uur in de oven op 90°C.
- Als dit klaar is schoonmaken, fijnplukken en even kort bakken en afblussen met de kalfsjus.
Schuim van champagne uit de sifon
- Verwarm het oestervocht met de champagne en los hierin de gelatine op.
- Meng de rest van de ingrediënten.
- Voeg hier het verwarmde oestervocht met champagne aan toe en giet alles in de sifon, draai de kop erop en voeg 3 patronen toe; laat hem vervolgens 2 uur rusten in de koelkast.
Inktvis
- Goed spoelen, de staarten goed schoonmaken.
- Kop los maken van het lijf, snavel eruit en weer goed spoelen.
- Hierna de staart vullen met de kalfswang.
Opmaak
- Steek met een ronde steker de komkommergelei uit, steek dan met een vierkante steker de gelei van oester uit.
- Leg de oesters op het bord, leg hier vervolgens een limoenzeste op en dan de gelei van oester.
- Bak in de tussentijd het kopje en de staart van de inktvis krokant.
- Leg dan gelei van komkommer op het bord, snij het staartje van de inktvis bij en voeg dan de rest van de ingrediënten toe; als laatste het schuim.
Bedenker
Patrick Kelder
In samenwerking met het Koksgilde Nederland
Naar receptenoverzicht