Friet-Ei
Gerecht voor 6 personen.
Met dit recept ga je jouw gasten gegarandeerd verrassen!
Werkwijze:
Bechamel
- Voeg het water, de melk en de kookroom bij elkaar en roer even goed door.
- Smelt in een pannetje de boter op laag vuur.
- Als de boter is gesmolten en licht bruist, de specerijen toevoegen en 10 sec. roeren.
- Voeg de (gezeefde) bloem toe en meng tot één geheel met een spatel. Nu heb je de roux.
- Laat de roux op laag vuur garen voor ongeveer 3 minuten, roer af en toe en laat niet aanbranden.
- Voeg 1/3 van het vocht toe en roer tot een gladde massa. Voeg vervolgens in delen de rest van het vocht toe en roer steeds glad met een garde. Dit wordt de bechamel.
- Laat de bechamel al roerend 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Stort de bechamel op een bord uit, zodat hij snel afkoelt.
Eieren koken
- Breng een pan met water aan de kook.
- Prik het gewenste aantal eieren in met een naaldje of eierprikker.
- Laat de eieren rustig in het water zakken en laat ze 6,5 minuten koken.
- Zet tijdens het koken van de eieren een kom met ijskoud water klaar.
- Als de eieren klaar zijn, m.b.v. een schuimspaan de eieren in het koude water leggen.
- Laat de eieren ± 15 minuten afkoelen en pel ze voorzichtig. Er mogen absoluut geen scheuren in het eiwit komen!
Paneren
- Zet klaar:
- bakje bloem
- bakje eiwit (op 6 friet-eieren, 3 eiwitten)
- bakje panko (paneermeel)
- bord met de bechamel
- Dep de eieren voorzichtig droog met een keukenpapiertje.
- Haal de eieren door de bloem.
- Haal de eieren royaal door de bechamel, niet te weinig.
- Haal de eieren nogmaals door de bloem.
- Haal de eieren door het eiwit.
- En als laatste de eieren door de panko heen halen.
Frituren:
- Frituur de eieren op 175 graden goudbruin, voor het perfecte Friet-ei.
- Zorg ervoor dat de eieren niet tegen elkaar aan komen tijdens het frituren.
Recept door: SVH Meesterkok Eric Swaghoven van Michelinster restaurant Valuas in Venlo
Filmpje Eric Swaghoven - Friet-Ei
Naar receptenoverzicht