Biefstuk van hert
Rode kool-aardappelpuree en saus van rode wijn en chocolade.
Bekijk hier het recept met de stap voor stap bereidingswijze van het gerecht. Hoofdgerecht 4 personen
Bereiding
Rode kool
- Maak de kool schoon indien nodig.
- Snij hem in vieren en daarna heel fijn.
- Pel en snipper een sjalotje.
- Verhit olijfolie in een pan.
- Fruit het sjalotje zachtjes.
- Voeg de kool, kruidnagel, kaneel, een laurierblad en 100 ml rode wijn toe.
- Smoor de kool 10 minuten afgedekt.
- Schil de appel en snij hem in kleine stukjes.
- Voeg de stukjes appel toe aan de kool en stoof het geheel in circa 30 minuten gaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
Aardappelpuree
- Zet een pan met water op het vuur.
- Voeg zout aan het water toe.
- Schil de aardappels en kook ze in het water.
- Als ze gaar zijn giet ze af en doe ze weer in de pan.
- Voeg hierbij de room en 10 g boter en pureer de aardappels.
Saus
- Snij de spekplakjes in brunoise.
- Snipper de overige sjalotjes.
- Snij de knoflook.
- Kneus de peperkorrels.
- Zet een pan op het vuur.
- Voeg olijfolie toe.
- Doe de peperkorrels, laurier, tijm, sjalotjes, knoflook en spek in de pan en fruit het aan.
- Voeg de rode wijn toe.
- Laten inkoken tot de helft.
- Roer af en toe.
- Voeg de groentebouillon erbij en laat het inkoken tot de helft.
- Daarna zeven en weer op laag vuur zetten.
- Voeg de frambozenazijn toe.
- Vervolgens de donkere chocolade.
- Goed roeren.
- Let op: niet aan de kook anders gaat hij schiften.
- Monteer de saus met 10 g boter.
Biefstuk
- Pan op het vuur.
- Voeg olijfolie toe.
- Kruid de hertenbiefstukken met peper en zout.
- Bak de biefstuk in de pan rondom.
- Voeg boter toe.
- Bedruip de biefstuk.
- Doe de biefstuk rosé 8 minuten in de oven op 190 ºC.
- Na 4 minuten weer bedruipen.
- Snij de biefstuk in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Opmaak
- Frituur de Shiso Leave totdat deze krokant is.
- Dep af en voeg zeezout toe.
- Plaats de puree in een steker op het bord.
- Dresseer de rode kool erbij.
- Herhaal deze handelingen twee keer zodat je twee lagen puree hebt en twee lagen rode kool.
- Voeg een laatste laag puree aan de steker toe, druk de puree goed aan en verwijder de steker.
- Plaats de biefstuk in een waaier op het bord.
- Doe de saus in een kleine schaal of in een kleine saucière.
- Steek de Shiso Leaves in de puree en verdeel de Tahoon Cress over het bord.
- Wijntip: Shiraz Estate range Nelson Wine-estate Zuid-Afrika.
Bedenker
Fred van Hemert
In samenwerking met het Koksgilde Nederland
Naar receptenoverzicht