Niet alleen keukenhygiëne is belangrijk in de horeca. Dit geldt ook voor persoonlijke hygiëne.
Wat is persoonlijke hygiëne?
Wanneer je er verzorgd uitziet, maak je een goede indruk op de gast en op je collega’s. Je bent immers het visitekaartje van het bedrijf! Douche dagelijks en ga met schone (werk) kleding en -schoenen aan het werk.
Wanneer je er verzorgd uitziet, maak je een goede indruk op de gast en op je collega’s. Je bent immers het visitekaartje van het bedrijf! Douche dagelijks en ga met schone (werk) kleding en -schoenen aan het werk.
Glad geschoren
Stelling: Het is niet toegestaan om in de horeca te werken met een baard.
Juist
Onjuist
Een goede persoonlijke hygiëne houdt een aantal dingen in, waaronder gewassen en vastgebonden haren, een geschoren gezicht of een goed verzorgde snor of baard. Het verschilt per horecabedrijf of je wel of geen baard kan laten staan. In een koffiezaak kan je misschien wel een baard hebben en een ongestreken shirt dragen.
Een goede persoonlijke hygiëne houdt een aantal dingen in, waaronder gewassen en vastgebonden haren, een geschoren gezicht of een goed verzorgde snor of baard. Het verschilt per horecabedrijf of je wel of geen baard kan laten staan. In een koffiezaak kan je misschien wel een baard hebben en een ongestreken shirt dragen.
Pleisters
Een ongeluk zit in een klein hoekje, in de keuken werk je veel met scherpe messen waaraan jij je kunt snijden. Deze wondjes zijn een broedplaats voor bacteriën.
Welke kleur pleister gebruik je in de horeca het liefste wanneer je een wondje hebt?
Het goed verzorgen en verbinden van een wondje voorkomt besmetting van eet- en drinkwaren. De pleister die je gebruikt is bij voorkeur blauw en vochtdicht. Voor blauw wordt gekozen omdat blauw voedsel niet vaak voorkomt. Wanneer je pleister dus per ongeluk in voedsel komt, valt dit snel op.
Het goed verzorgen en verbinden van een wondje voorkomt besmetting van eet- en drinkwaren. De pleister die je gebruikt is bij voorkeur blauw en vochtdicht. Voor blauw wordt gekozen omdat blauw voedsel niet vaak voorkomt. Wanneer je pleister dus per ongeluk in voedsel komt, valt dit snel op.
Sieraden
Stelling: De belangrijkste reden dat je eigenlijk helemaal geen sieraden tijdens het werk in de horeca moet dragen is omdat het een broedplaats voor bacteriën is.
Juist
Onjuist
Bacteriën kunnen onder sieraden terecht komen omdat het daar warm en vochtig is. Ze kunnen daar goed leven en zich zelfs vermenigvuldigen. Steentjes en schakeltjes van sieraden kunnen daarnaast in het eten en drinken terechtkomen. Om die reden draag je bij voorkeur helemaal geen sieraden in de horeca.
Bacteriën kunnen onder sieraden terecht komen omdat het daar warm en vochtig is. Ze kunnen daar goed leven en zich zelfs vermenigvuldigen. Steentjes en schakeltjes van sieraden kunnen daarnaast in het eten en drinken terechtkomen. Om die reden draag je bij voorkeur helemaal geen sieraden in de horeca.
Handen wassen
Let er bij het afdrogen van je handen op goed tussen je vingers, de vingertoppen en de rug van je hand af te drogen. Als er geen elleboogkraan of automatische kraan aanwezig is, gebruik dan een papieren handdoekje om de kraan te sluiten.
Handenalcohol is een goed alternatief voor het handen wassen. Na het inwrijven van de alcohol mogen er alleen geen schadelijke stoffen achterblijven op je handen!
Stelling: Een handdoek heeft de voorkeur boven het afdrogen van je handen met papier.
Juist
Onjuist
Omdat een handdoek vaker wordt gebruikt is het een broedplaats voor bacteriën. Daarom heeft het afdrogen van je handen met papier de voorkeur.
Omdat een handdoek vaker wordt gebruikt is het een broedplaats voor bacteriën. Daarom heeft het afdrogen van je handen met papier de voorkeur.
Soorten hygiëne
De term hygiëne wordt op verschillende manieren gegebruikt. Regelmatig wordt sociale hygiëne wel eens verward met persoonlijke- of bedrijfshygiëne.
Over welke hygiëne gaan de afbeeldingen?
Sociale hygiëne
Persoonlijke hygiëne
Hygiënecode
Bedrijfshygiëne
Steek je haren op om te voorkomen dat haren of bacteriën die erop zitten het eten besmetten, het liefste draag je juist géén nagellak. Alle maatregelen die een bedrijf moet nemen om de voedselveiligheid te garanderen vallen onder de hygiënecode. Sociale hygiëne gaat over omgangsvormen en het schenken van alcohol.
Steek je haren op om te voorkomen dat haren of bacteriën die erop zitten het eten besmetten, het liefste draag je juist géén nagellak. Alle maatregelen die een bedrijf moet nemen om de voedselveiligheid te garanderen vallen onder de hygiënecode. Sociale hygiëne gaat over omgangsvormen en het schenken van alcohol.