Hoofdstuk 5: Andere dranken
Naast wijn, bier en gedistilleerd zijn er natuurlijk nog veel meer dranken die je in de horeca tegenkomt. Als de gast een glaasje kraanwater ernaast bestelt, lopen de visies van horecabedrijven uiteen.
(Kraan)water
Omdat het kraanwater in Nederland van hoge kwaliteit is, is het vaak een wens van gasten om kraanwater te drinken. Kraanwater is plat water, maar je hebt ook flessen plat water.
IJsblokjes
Waterglazen
Vruchtensappen
Tegenwoordig hebben veel horecabedrijven een aanbod van vruchtensappen, bijvoorbeeld jus d’ Orange, appelsap, vruchtenmixdrank. Het serveren van vruchtensappen kan variëren. Meestal wordt het in een groot glas geschonken, met soms een rietje of schijfje fruit aan de rand van het glas.
Melk
Melk is een drank die iets minder vaak op zichzelf in de horeca wordt gedronken, maar die wel veel wordt gebruikt voor het bereiden van smoothies, milkshakes of roomijs. Met melk kun je van alles.
Melk bewaren
Het bewaren van melk en melkproducten moet zorgvuldig gebeuren. Na ontvangst moeten melkproducten direct opgeslagen worden in een koelkast of koelruimte. Op de verpakking staat aangegeven wat de THT-datum (ten minste houdbaar tot) is.
Frisdranken
Cola, sinas, 7-up en Rivella zijn voorbeelden van frisdranken die je vaak in horecagelegenheden kunt krijgen. Maar er zijn nog veel meer soorten en smaken frisdranken. Het serveren kan dan ook op veel verschillende manieren.
Frisdrank schenken
Frisdrank kom je in verschillende maten tegen in de horeca. In flessen of blikken, van kleinverpakking, literverpakking tot grootverpakking. Frisdranken kunnen wel even bewaard worden.