Hoofdstuk 2: Bier

Bier is een veelvoorkomend product in horecabedrijf waar drank wordt geschonken. Voordat je bier serveert, moet je met heel wat dingen rekening houden. Welk bier wil de gast, in welk glas serveer je het, is het een tapbier of een flessenbier en moet het glas nat of droog zijn?

Glaswerk

Glazen ontvetten

Als je een bier moet tappen, zorg dan voor vetvrij glaswerk.

Glazenspoelmachine 

Stapelen

Bier tappen

Voor het tappen van bier is een standaardmethode. Gebruik altijd een vlekvrij glas. Doe de tap in één keer open. Laat allereerst het koolzuurpropje eruit lopen. Houd het glas zo laag mogelijk vast en houdt het glas schuin onder de tap. Het bier loopt nu in een spiraal langs de wand van het glas.

Afschuimen

Tappen van speciaalbier

Het tappen van speciaalbier gaat eigenlijk volgens dezelfde methode als het tappen van pilsener, zoals in de voorgaande opdracht. Toch zijn er extra aandachtspunten bij het tappen van speciaalbier.

Flessenbier

Naast tapbier serveer je ook vaak bier uit een fles. Voor je een fles uitschenkt moet je weten wat voor bier er in het flesje zit. Is het flessenbier bijvoorbeeld met of zonder nagisting op de fles?

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl