Hoofdstuk 1: Dranken serveren

Voor het serveren van dranken zijn algemene serveerregels. Deze algemene serveerregels zijn er niet voor niets!

Op een steeltje

Als je een drank serveert pak je het glas altijd zo laag mogelijk, aan de onderkant of bij de steel vast.

Nu je een aantal algemene serveerregels kent is het tijd om een bestelling te gaan opnemen. Het is belangrijk dat je een bestelling goed opneemt. Neem hiervoor de tijd en geef de gast altijd je volle aandacht. Wist je dat een mens gemiddeld maar zeven dingen tegelijk kan onthouden?

Een grote groep gasten

Op jouw terras komt een groep van twaalf gasten zitten. Ze willen graag genieten van de zon en daarbij bestellen ze allemaal een ander drankje. Super gezellig, maar wel een grote bestelling voor jou om te onthouden!

(Voor)bereiden

Na het opnemen van de bestelling ga je de dranken (voor)bereiden en klaarzetten zodat jij deze aan de gasten kunt serveren. Als je een bestelling (voor)bereidt en klaarzet doe je dit op basis van de houdbaarheid en temperatuur van de drankjes die je uitschenkt.

Transporteren

Met een dienblad, ook wel plateau genoemd, kun je de dranken tegelijkertijd naar de gast brengen (transporteren). Ook kun je toebehoren, zoals een melkkannetje en suikerpotje voor bij de koffie, direct meenemen. Bekijk de volgende video:

Serveren

Wanneer je bij de gasten aankomt met de bestelling serveer je volgens bepaalde regels. Deze regels heten etiquette. Vul de etiquette in.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl