Hoofdstuk 1: Bakken & braden

Bakken is het garen van een product op een hoge temperatuur. Bakken kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld in de oven of in een koekenpan.

Bakken

In de pan

Bakken in de oven

Bake-off

In een oven kan je producten afbakken, zoals brood. Bake-off producten zijn ovenklare producten. Ovenklaar betekent dat de producten al zijn voorgerezen, voorgebakken en zonodig voorgesuikerd of voorgestreken.

Bakken of braden

Naast bakken in de oven kan je ook braden.
Het doel van braden is een product te verkrijgen dat de juiste gaarheid heeft en aan de buitenkant een krokante korst met een roastingsmaak.

Heet!

Frituren doe je op een hoge temperatuur; dat je moet oppassen met frituurvet is je dan ook vast bekend. Op hoeveel graden je iets frituurt verschilt per product.

Hittebronnen

Grilleren is het dichtschroeien, bruin en eventueel gaar maken van vlees, vis, schaaldieren of groente zonder toevoeging van vet. Om te grillen kan je verschillende hittebronnen gebruiken.

Wat is waar?

Lekker krokant

Technisch inzicht

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl