Hoofdstuk 3: Melk

Melk is afkomstig van bijvoorbeeld koeien, geiten of schapen. Maar ook melk van het paard, de kameel of buffel kan door mensen worden gedronken. Het bekendst en meest gebruikt is koeienmelk. In dit hoofdstuk zullen we daarom alleen koemelk behandelen.

Van koe naar koelkast

Pasteuriseren of steriliseren

Melk die een hittebehandeling heeft gehad is langer houdbaar. Voorbeelden van hittebehandelingen zijn pasteuriseren of steriliseren.

Karnemelk

Karnen is het ronddraaien van melk met een stok. Er onstaat zo een scheiding tussen room en vocht. 

Drogen

Soorten melk

Er zijn verschillende soorten melk. Daarnaast zijn er heel veel variaties met melk te bedenken en nieuwe producten worden nog steeds bedacht.

Vol, halfvol en karne

Mineralen

In melk komen veel vitaminen en mineralen voor zoals de vitaminen A, B1, B2, B6, E, D en K.

Gezondheid

Zoals je eerder in deze module hebt geleerd, is calcium een belangrijk mineraal dat in melk zit. Het is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor sterke botten.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl