Hoofdstuk 3: Melk
Melk is afkomstig van bijvoorbeeld koeien, geiten of schapen. Maar ook melk van het paard, de kameel of buffel kan door mensen worden gedronken. Het bekendst en meest gebruikt is koeienmelk. In dit hoofdstuk zullen we daarom alleen koemelk behandelen.
Van koe naar koelkast
Pasteuriseren of steriliseren
Melk die een hittebehandeling heeft gehad is langer houdbaar. Voorbeelden van hittebehandelingen zijn pasteuriseren of steriliseren.
Karnemelk
Karnen is het ronddraaien van melk met een stok. Er onstaat zo een scheiding tussen room en vocht.
Drogen
Soorten melk
Er zijn verschillende soorten melk. Daarnaast zijn er heel veel variaties met melk te bedenken en nieuwe producten worden nog steeds bedacht.
Vol, halfvol en karne
Mineralen
In melk komen veel vitaminen en mineralen voor zoals de vitaminen A, B1, B2, B6, E, D en K.
Gezondheid
Zoals je eerder in deze module hebt geleerd, is calcium een belangrijk mineraal dat in melk zit. Het is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor sterke botten.