Hoofdstuk 4: Frisdrank

Frisdrank wordt vaak besteld in de horeca en er zijn zoveel soorten en smaken.. Maar wat is het eigenlijk? 

Samenstelling van frisdrank

Historie

Frisdrank

In frisdrank wordt bronwater of leidingwater gebruikt. Vaak wordt in eigen laboratorium van de frisdrankfabriek de kwaliteit van het water gecontroleerd.

Koolzuur

Additieven

Additieven die in frisdrank worden gebruikt moeten op een etiket worden aangegeven. Ze zijn er om het product te beschermen en vitamines langer te behouden (antioxidanten), extra kleur te geven (kleurstoffen), de groei van schimmels te remmen (conserveermiddelen) en om het zoeter te maken (zoetstoffen).

Frisdrank maken

Soorten frisdranken

Er  zijn allerlei soorten frisdrank en er worden nu nog steeds nieuwe smaken bedacht.

Frisdranksoorten

Frisdranken met of zonder koolzuur die gemaakt zijn van alleen water, suiker en een aroma noem je limonade gazeuse, voorbeelden hiervan zijn tropische frisdranken uit Mexico en Suriname met tropische smaken als tamarinde en guave.

Pepdrank

Sportdranken worden meestal gedronken tijdens of na het sporten. Er zijn twee categorieën: de dorstlesser en de energiedrank. Energiedranken geven vooral energie in de vorm van koolhydraten (suiker).

Light, niet light of zero

Het drinken van een glas frisdrank levert vocht en energie op. Een glas frisdrank levert ongeveer 100 kilocalorieën. 

Gezondheid

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl