Hoofdstuk 1: Brood
We eten in Nederland heel veel brood. Het wordt zowel bij het ontbijt, met de lunch of bij het avondeten gegeten. Er bestaan dan ook allerlei broodsoorten waar we uit kunnen kiezen. Grofweg kun je brood indelen in 2 categorieën: kleinbrood en grootbrood. Hierbinnen bestaan ook variaties, denk bijvoorbeeld aan krokant, zacht of gevuld brood.
Daarnaast kun je brood onderscheiden op basis van het soort meel of bloem dat er is gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld wit-, bruin- en volkorenbrood. Van bloem maak je witbrood, van meel bruinbrood en van volkorenmeel, je raadt het al, volkorenbrood. Weet jij wat dan het verschil in meel- of bloemsoort is?
Genoeg broodsoorten om te ontdekken dus. Maar hoe wordt dit allemaal gemaakt? Je staat er misschien niet bij stil als je je broodje bij de bakker of de supermarkt afrekent, maar hier gaat een heel proces aan vooraf. Voor alle broodsoorten geldt dat de deegbereiding en het bakproces heel belangrijk zijn voor het eindresultaat. En eh.. de bakker dus ook!
Voorbereiding
Als je brooddeeg gaat maken begin je met het afwegen van de grondstoffen. Je leest de receptuur goed door om te weten hoeveel je overal van toe moet voegen.
Al deze grondstoffen hebben hun eigen functie in het deeg. Water zorgt er bijvoorbeeld voor dat de grondstoffen een geheel kunnen vormen en zout is belangrijk voor de smaak. Een hele belangrijke grondstof is gist. Zonder gist (of zuurdesem) zou er geen brood uit de oven komen zoals we die kennen.
Deegbereiding
Als je alle grondstoffen hebt verzameld en afgewogen, is het tijd om het deeg te gaan bereiden. Hier komt nog best wat bij kijken!
Op de afbeelding zie je hoe de bakker het deeg opbolt. Hij trekt het deeg mooi strak, waardoor het veel lucht kan vasthouden. Dit noem je ‘rijzen’. Het zorgt er uiteindelijk voor dat het brood lekker luchtig wordt.
Afbakken maar!
Als je de deegstukken hebt opgemaakt in de definitieve vorm mag het de oven in. Tijdens het bakken wordt het deeg gaar en krijgt het de kleur, smaak, geur en structuur van heerlijk vers brood.