SVH Wijnmeester

De diplomapiramide SVH Wijnmeester laat zien uit welke niveaus en functies dit vakgebied is opgebouwd en via welke weg je de piramide kunt beklimmen tot aan de voor een vinoloog hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid: SVH Wijnmeester. Bij elk niveau hoort een competentieprofiel met daarbij behorende kennis en vaardigheden.

De piramide geeft aan wat je op een bepaald niveau moet kunnen en kunnen verwachten en welk arbeidsmarktperspectief er is. Zo begint deze piramide bij de functie: Bedieningsassistent en kun je via Gastheer/-vrouw, Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw en Leidinggevende bediening of Gastronoom/sommelier klimmen naar Meestergezel en als hoogste graad van vakbekwaamheid: SVH Wijnmeester.

Zie hieronder een uitleg van de verschillende niveaus. 

Bedieningsassistent

De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.

Lees meer over bedieningsassistent.

Gastheer/-vrouw

De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.

Lees meer over gastheer/-vrouw.

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw richt je je op het verlenen van service binnen het bedrijf. Net als bij de functies Bedieningsassistent en gastheer/-vrouw ben je werkzaam in de bediening en dus het eerste aanspreekpunt voor de gasten.

Lees meer over zelfstandig werkend gastheer/-vrouw.

Leidinggevende bediening

Als leidinggevende in de bediening ben jij eindverantwoordelijk. Je bent ingesteld op het bereiken van commerciële effectiviteit. Je richt alle activiteiten op de gast en zijn belangen. Ook stem je de producten en diensten af op relevante ontwikkelingen in de markt en koop je producten en diensten op verantwoorde wijze in. Bovendien ben je als leidinggevende bediening ingesteld op interpersoonlijke effectiviteit. Dat betekent dat je open staat voor gevoelens, houding en motivatie van anderen en dit laat je tot uiting komen. Je beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en je kan luisteren om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden. Kortom: dienstverlening staat centraal.

Lees meer over leidinggevende bediening.

Meestergezel

De diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meestergastheer/-vrouw. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meestergastheer/-vrouw, de opstap naar SVH Meestergastheer/-vrouw. 

Lees meer over Meestergezel.

SVH Meesters

Bij het vak Bediening horen verschillende SVH Meestertitels: SVH Meestergastheer/-vrouw, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester.

Lees meer over SVH Meesters.

Terug naar overzicht

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl