SVH Kok

De diplomapiramide SVH Kok laat zien uit welke niveaus en functies dit vakgebied is opgebouwd. Bij elk niveau hoort een competentieprofiel met daarbij behorende kennis en vaardigheden.

De piramide geeft aan wat je op een bepaald niveau moet kunnen en kunnen verwachten en welk arbeidsmarktperspectief er is. Zo begint deze piramide bij de functie: Keukenassistent en kun je via Kok, Zelfstandig werkend kok en Leidinggevende keuken klimmen naar Meestergezel en als hoogste graad van vakbekwaamheid: SVH Meesterkok. 

Zie hieronder een uitleg van de verschillende niveaus. 

Keukenassistent

In elke horecazaak heb je een keuken. Of je nu in een restaurant, café, hotel of andere horecazaak komt, de arbeidsmarkt is altijd op zoek naar keukenpersoneel.

Lees meer over keukenassistent.

Kok

In elke horecazaak heb je een keuken. Of je nu in een restaurant, café, hotel of andere horecazaak komt, de arbeidsmarkt is altijd op zoek naar keukenpersoneel. 

Lees meer over kok.

Zelfstandig werkend kok

Als Zelfstandig werkend kok heb je, naast de uitvoerende werkzaamheden als kok, ook te bepalen wat er op de menukaart komt te staan. Natuurlijk is dit in overleg met je collega’s. Je hebt wel al wat ervaring, dus help je nieuw personeel of leerlingen met hun werkzaamheden juist uit te voeren. En de naam zegt het al: je werkt zelfstandig. Je plant zelf hoe en wanneer je de werkzaamheden uitvoert. Je begeleidt en bewaakt de rol van hulpkrachten. Daar ben je dan ook verantwoordelijk voor.

Lees meer over zelfstandig werkend kok.

Leidinggevende keuken

Als leidinggevende in de keuken ben jij eindverantwoordelijk. Je bent ingesteld op het bereiken van commerciële effectiviteit. Je richt alle activiteiten op de gast en zijn belangen. Ook stem je de producten en diensten af op relevante ontwikkelingen in de markt en koop je producten en diensten op verantwoorde wijze in. Bovendien ben je als leidinggevende bediening ingesteld op interpersoonlijke effectiviteit. Dat betekent dat je open staat voor gevoelens, houding en motivatie van anderen en dit laat je tot uiting komen. Je beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en je kan luisteren om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden. Kortom: dienstverlening staat centraal.

Lees meer over leidinggevende keuken.

Meestergezel

De diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meesterkok. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. 

Lees meer over Meestergezel.

SVH Meesterkok

Bij het vak Keuken hoort een SVH Meestertitel: SVH Meesterkok.

Lees meer over SVH Meesterkok.

Terug naar overzicht

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl