Hoofdstuk 4: Wat serveren we naast kaas?

Je hebt al heel wat geleerd over kaas. Wel zo leuk als je het nu ook lekker kunt combineren met dranken en garnituren, toch? Wat je bij je kaasje drinkt en eet heeft namelijk invloed op de smaak. Je kunt een kaas mooi tot zijn recht laten komen, of juist helemaal verpesten met wat je erbij serveert. Er zijn allerlei opties voor een heerlijke smaakbeleving! Zolang je maar de juiste combinaties maakt.

Wijn is een bekende keuze bij kaas, maar ook bier kun je goed combineren. Het zuurtje dat in bier zit gaat perfect samen met het vettige van de kaas. Daarnaast zit er koolzuur in bier. De bubbels in je mond zorgen ervoor dat je mond als het ware ‘gereinigd’ wordt en je smaakpapillen goed hun werk kunnen doen!

Naast diverse dranken kan je een kaasplateau ook aanvullen met andere begeleiders, zoals brood, confiture, fruit of rauwkost. Probeer mierzoete producten wel te vermijden of te beperken in hoeveelheid. De zoetheid kan de smaak van de kaas wegdrukken en soms zelfs verpesten.

Naast fruit kan ook groente worden geserveerd bij kaas. Zowel fruit als groente reinigen de mond, activerem de smaakpapillen en geven wat frisheid.

Zoals gezegd moet je voorzichtig zijn met zoetigheid bij kaas. Maar er zijn zeker een aantal combinaties die wel goed kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan appelstroop bij roodbacterie kazen, of vijgencompote bij blauwaderkazen. 

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl