Hoofdstuk 3: Proeven van kaas

Je kunt nog zoveel over kaas leren, maar uiteindelijk komt het natuurlijk aan op het proeven van kaas. Hoewel dit voor elke kaasliefhebber vooral erg leuk is om te doen, komt er ook nog best wat bij kijken. Want hoe proef je eigenlijk? En hoe omschrijf je wat je proeft?

Goed omschrijven wat je ruikt en proeft is best lastig. Je vindt een kaas misschien heerlijk, of juist niet zo lekker, maar dat is nog geen omschrijving van de geur en smaak. Hoe geef je hier woorden aan? Bij het ruiken en proeven van kaas omschrijf je de aroma’s die je erin kunt herkennen. Dit is ook een bekende werkwijze in bijvoorbeeld de wijn- en koffiewereld.

Je hebt inmiddels geleerd dat micro-organismen essentieel zijn bij het maken van kaas. Of het nou gaat om bacteriën, gisten of schimmels, ze spelen alle drie een belangrijke rol bij het bepalen van de uiteindelijke smaak van een kaas. Als kaasboer, -maker of –fabriek kan je invloed uitoefenen op deze micro-organismes, waardoor je dus indirect de smaak van een kaas kan bepalen.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl