Hoofdstuk 4: Voedsel van de toekomst

Wereldwijd staan voedselketens, van grondstofleveranciers en voedingsmiddelenfabrikanten tot apparatuurbouwers en horecabedrijven, voor nieuwe uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de uitdagingen: het voeden van 9 miljard mensen in 2040 en het produceren van meer individueel afgestemde, voedzame en gezonde voeding. Ook worden er stengere eisen gesteld aan het produceren van voedsel dat op een betaalbare en duurzame manier wordt geproduceerd, zonder schade aan het milieu. Om aan deze eisen van de toekomst te voldoen, zijn slimme innovaties nodig.

In 2050 bestaat de wereldbevolking uit 10 miljard mensen die allemaal gezond en voldoende willen eten. Hoe doen we dat zonder de wereld uit te putten? Volgens wetenschappers kan dat met het EAT-Lancet menu. Het EAT-Lancet menu, oftewel 'de schijf van 2050’, is een menu dat voor meer dan de helft bestaat uit groenten, bonen en granen en met minder vis, vlees en gevogelte. En het liefst producten uit het seizoen én van dichtbij, zo lokaal mogelijk.

Als we echt willen overschakelen naar een gezonder eetpatroon voor mens en planeet, zullen we veranderingen moeten aanbrengen in wat we dagelijks eten. Dat vraagt om innovatieve oplossingen.

Kweekvlees en 3D-geprint voedsel passen bij de groeiende behoefte aan milieuvriendelijke en op maat gemaakte voedingskeuzes, wat waarschijnlijk leidt tot een afname in traditionele vleesconsumptie.

Met kleine veranderingen op het bord kun je al grote positieve impact maken. Laat je inspireren door concrete voorbeelden die het gemakkelijk maken om voedzame en milieuvriendelijke maaltijden op de kaart te zetten, bijvoorbeeld met de Greendish Guidelines 2050 boordevol praktische richtlijnen die jou helpen bij het samenstellen van een duurzaam en gezond menu. Deze Greendish Guidelines zijn gebaseerd op het EAT-Lancet rapport. Wat wordt jouw ‘Menu van de Toekomst’?

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl