Hoofdstuk 3: Gezonde voeding
Gezonde voeding heeft betrekking op de mens ´hoe gezond is het voor ons lichaam´. Gezonde voeding is namelijk voeding die genoeg voedingsstoffen levert voor je lichaam. Uit deze voedingsstoffen maakt je lichaam vervolgens broodnodige energie. Dit is energie waarop je de hele dag goed kunt functioneren en waar kinderen door groeien en ontwikkelen.

Je lichaam haalt niet alleen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen uit gezonde voeding, maar ook uit vezels en vocht. Samen zorgt deze mix van voedingsstoffen voor voldoende energie.
Het belang van gezonde voeding eten, is steeds vaker te horen. Het kabinet, maatschappelijke organisaties, gemeenten, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en sportverenigingen hebben hier de krachten voor gebundeld. Samen hebben zij in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt om Nederlanders te stimuleren gezonder te eten.
Ook in de horeca zijn er zulke afspraken gemaakt. Zo werkt de Koninklijke Horeca Nederland samen met Dutch cuisine aan het aanbieden van meer groenten en minder vlees. En helpt een organisatie als Greendish bedrijven bij het duurzaam en gezond maken van het voedselaanbod.

De Gezondheidsraad geeft met de Richtlijnen goede voedingsadviezen over voedingsmiddelengroepen. In deze adviezen houdt de Gezondheidsraad rekening met de relatie tussen voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen en de tien meest voorkomende chronische ziekten in Nederland.

Al sinds de jaren vijftig heeft het Voedingscentrum een voorlichtingsmodel gezonde voeding: de Schijf van Vijf. Dit model bestaat uit een cirkel met vijf groepen voedingsmiddelen. De groepen vertellen je hoe een gezond eetpatroon eruitziet.