Hoofdstuk 2: Lokale producten en streekproducten

Elk seizoen en elke regio kent zijn eigen klassiekers. De afstand die voedsel aflegt van de boerderij tot op je bord, ook wel voedselkilometers genoemd, speelt een grote rol in de duurzaamheid van je eetgewoonten. Voedsel dat lokaal wordt geproduceerd, heeft over het algemeen een lagere ecologische voetafdruk. Maar waarom is lokaal en uit het seizoen een slimmer keuze? En waar let je op als je met lokale en seizoensgerichte producten wil werken? Ontdek het in dit hoofdstuk.

De eiwitten in dierlijke producten komen uit de planten die deze dieren eten. In het verteringsproces gaat veel van dit plantaardige eiwit verloren. Het direct eten van plantaardige eiwitten is daarom efficiënter, daar is veel minder land en water voor nodig.

Lokale producten en seizoensproducten zijn een stuk groener dan groente en fruit die je uit een ander land naar Nederland haalt. Wat mooi meegenomen is, is dat je hierdoor vaak eten met een verhaal krijgt. Dit kan voor gasten net dat beetje extra zijn om voor jouw bedrijf te gaan.

Let er bij de inkoop van ingrediënten op of een product een duurzaamheidskeurmerk heeft. Niet alles wat je lokaal inkoopt is namelijk automatisch duurzaam. Wijs je leverancier erop als de herkomst niet goed zichtbaar is of niet eenvoudig kan worden achterhaald. Door een goede betrouwbare relatie op te bouwen met je leverancier kun je goede duurzaam geteelde groente en fruit inkopen. Ook als deze geen duurzaamheidscertificaat hebben.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl