Hoofdstuk 1: Duurzaamheid
‘Wij kopen duurzaam in’, ‘Onze menukaart is duurzaam samengesteld’ en ‘Onze producten zijn duurzaam geproduceerd.’: in de hospitality hoor je het woord duurzaamheid steeds vaker. Wat houdt duurzaamheid nu eigenlijk in? En hoe zie je duurzaamheid terug in de hospitality? Je ontdekt het in deze e-learning.
Horecaondernemers en cateraars hebben veel invloed op het verduurzamen van de voedselketen. De reden hiervoor is dat zij heel bewust producenten en leveranciers kunnen kiezen.


Duurzaam gedrag in de horeca is niet alleen beter voor de wereld, het biedt ook nog meer voordelen:
- Voorbeeldfunctie: je inspireert gasten om ook thuis duurzame gerechten te maken.
- Innovatie: leveranciers uitdagen om met slimmere oplossingen te komen of door nieuwe producten en concepten te ontdekken die je onderscheiden en waardoor je voorop loopt in een markt die verandert.
- Imago: verduurzamen verbetert je imago bij personeel, klanten en partners. Wie wil er nu niet meewerken aan een oplossing?

Door op de menukaart precies te benoemen wat je gebruikt in de gerechten, maak je je inkoop (en voorraadbeheer) onnodig moeilijk. Met termen zoals ‘groente uit het seizoen’, ‘groente van de boer’ of ‘vis uit bijvangst’ kun je bij het inkopen beter reageren op het aanbod van dat moment.
Keurmerken kunnen helpen om bewuste keuzes te maken. Een keurmerk voor duurzaamheid stelt eisen aan milieu, dierenwelzijn en/of sociale kanten. Voor voedingsmiddelen zijn er twaalf topkeurmerken vastgesteld die je vindt op de Keurmerkenwijzer | Milieu Centraal, zoals het MSC-keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij.
