Hoofdstuk 4: Smaakbeleving zonder alcohol

Welke smaken kun je onderscheiden bij 0.0% drank?
Net zoals je alcoholische drank kunt proeven en beoordelen op basis van geur en smaak, zo kan je dat ook bij 0.0% dranken. Geur is een essentieel onderdeel van het proeven. Ook onderscheiden we bij non-alcoholische dranken vijf soorten smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (een soort hartige smaak die veel voorkomt in gedroogde en gefermenteerde dingen). 
 

Mondgevoel bij alcoholvrij
Net als bij drank met alcohol zijn er bij 0.0% dranken verschillende soorten mondgevoel. Zo heeft een distillaat waar de alcohol uit is gehaald een heel ander mondgevoel dan een direct geperst sap. Een gefermenteerd drankje kan koolzuur hebben, en daardoor een zachte (weinig/kleine bubbels) of een harde mousse (veel/grote bubbels).
 

Wil je voor een restaurant een goede keuze maken in welke alcoholvrije dranken je op de kaart wil zetten? Dan is het altijd leuk om een proeverij te doen, waar je de verschillende producten blind naast elkaar uitschrijft met een proefformulier en ze vervolgens op waarde gaat schatten. Het beste hierbij is om dranken van hetzelfde type met elkaar te vergelijken. Kijk naar gemeenschappelijke delers en verschillen. Al je uiteindelijke bevindingen kunnen allemaal worden opgeschreven en bewaard. Deze gaan uiteindelijk jouw eigen databank/bibliotheek vormen.
 

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl