Hoofdstuk 3: Overige alcoholvrije dranken

Naast 0.0% bier en wijn zijn er nog meer alcoholvrije dranken. Vaak vragen gasten er zelf naar, maar het is ook leuk om eens wat anders aan te kunnen bieden dan alcoholvrij bier, wijn of een frisdrank. Zo zijn er functionele dorstlessers, gedistilleerd, mixers en cocktails.
In dit hoofdstuk zoomen we in op deze categorieën. 
 

Als een soort tegenreactie op drankjes met alcohol die slecht zijn voor de gezondheid, is er ook een trend in nieuwe drankjes die juist positieve effecten hebben op de gezondheid. Deze nieuwe categorie wordt ‘functionele dorstlessers’ genoemd. Van deze dranken krijg je geen kater, wel een goed humeur. 

Mocktails 
Mocktails zijn cocktails zonder alcohol oftewel 0.0% cocktails. Ze kunnen vers worden gemaakt (bijvoorbeeld in een horecagelegenheid) of kant-en-klaar gekocht worden, in de supermarkt of bij de groothandel. Mocktails zijn net als gerechten, er zijn wel honderdduizenden recepten van. 
 

Een mocktail is een mixdrank van verschillende producten zonder alcohol. Je kunt erin alle dranken combineren die er zijn, ze eventueel op ijs serveren en ze naar eigen invulling garneren. Om een smaakvolle mocktail te maken, kun je experimenteren met verschillende 0.0% varianten van alcoholische vloeistoffen. 

Voorbeelden van een 0.0% variant van alcoholische vloeistoffen zijn: alcoholvrije gin, wodka, jenever, tequila, rum, whisky, cognac of likeur. Door de kruiden en specerijen hierin kunnen ze een bepaalde warmte nabootsen, die in de buurt kan komen van de smaak en warmte van de alcohol.

Non-alcoholische vloeistoffen in een mocktail worden ook wel een mixer genoemd. Ze kunnen mocktails meer diepte en gelaagdheid geven. Voorbeelden zijn fruit- en groentesappen, bruiswater of frisdrank, gefermenteerde dranken zoals kombucha, melkproducten, kokoswater en thee of koffie.

Net zoals bij een cocktail zijn er verschillende technieken om een mocktail te maken. Bekende technieken zijn: shaken, strainen, stirren, blenden, muddlen en layeren. Ook het toevoegen van eiwit of een rimrand (suiker of zout op de rand van het glas) wordt toegepast in mocktails voor een feestelijke en innovatieve ervaring.
 

Van klassieke mocktails zoals alcoholvrije Mojito of Pornstar Martini tot trendy nieuwe mocktails gemaakt met een mix van tien wortelsoorten afkomstig uit Zuid-Amerika, de diversiteit en complexiteit van alcoholvrije drankjes groeit voortdurend. Mensen met verschillende smaakvoorkeuren kunnen hierdoor volop genieten van unieke en smaakvolle ervaringen.
 

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl