Hoofdstuk 3: Omgaan met allergenen

Inmiddels heb je aardig wat geleerd over allergenen en dat je er zorgvuldig mee om moet gaan. Maar waar moet je op letten als een gast met een allergie een restaurant binnenstapt? Gasten geven bij hun bestelling door wat ze niet kunnen of mogen eten. De gast kan jou ook om advies vragen. Het is fijn als je hierop bent voorbereid.

Veilig uit eten

Restaurants willen dat gasten hun allergieën van tevoren bij de reservering alvast doorgeven. Hoe meer tijd ze hebben, hoe beter zij zich kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen om kruisbesmetting te voorkomen of door alvast een alternatief gerecht te bedenken.

Aanpassen is iets anders dan weglaten 

Het aanpassen van een gerecht op basis van een allergie betekent niet dat je simpelweg ingrediënten moet weglaten zonder alternatief. Aanpassen is iets anders dan weglaten; het draait om het creëren van een volwaardig en smaakvol gerecht dat veilig is voor de gast. Vervang bijvoorbeeld spekjes in een salade door gerookte amandelen voor een vergelijkbare crunch en hartige smaak. Of gebruik plantaardige room in plaats van gewone room of serveer een hamburger tussen twee portobello’s in plaats van een broodje. Wees creatief!

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl