Hoofdstuk 2: Soorten allergenen

Er zijn veel verschillende soorten voedselallergenen. Voorbeelden van allergenen zijn schaaldieren, vis en sulfiet. Alle allergenen zijn opgenomen in de allergenenwijzer. 

Allergenenwijzer

Aantal allergenen

Soorten allergenen

De verschillende allergenen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdsoorten. Deze drie hoofdsoorten allergenen zijn voedselallergenen, inhalatieallergenen en contactallergenen.

Soja

Aardappelpuree

In veel producten zitten vaak verchillende allergene ingrediënten. 

Iconen

Een gerecht kan meerdere allergenen bevatten. Op een menukaart worden allergenen vaak aangegeven met iconen.

Sulfiet

Sulfiet is één van de 14 allergenen en is bekend als conserveermiddel E220-E228.

Nootgeval

Menukaart

Je bent in je favoriete horecagelegenheid en hebt trek in iets lekkers. Je slaat de menukaart open en kiest voor de muffin.

Meer iconen

Bij een gerecht staan de onderstaande iconen.

Allergenen in voedingsmiddelen

Ieder een eigen icoon

Iedere horecagelegenheid gebruikt een andere vormgeving voor de allergenen iconen. Deze zijn wel vergelijkbaar opgemaakt zodat het altijd duidelijk is om welk allergeen het gaat. Bekijk de allergenen iconen eens bij jouw favoriete horecagelegenheid!

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl