Wortelstamppot met ‘zoervleisj'

Wortelstamppot met ‘zoervleisj’ (zuurvlees, Limburgs stoofvlees). Een heerlijk klassiek familie recept voor 4 personen.

Werkwijze:

Dag 1

  1. De runder poulet in de bak doen, ‘onder water zetten’ met een gelijke verdeling van water en azijn.
  2. De uien in grove stukken snijden.
  3. De uien, laurierblaadjes en kruidnagel door de poulet roeren.
  4. De bak goed afsluiten en minstens 1 nacht in de koeling zetten.

Dag 2

  1. Het vlees uit laten lekken.
  2. Het vocht bewaren.
  3. Braadpan op het vuur zetten, doe flink wat boter in de pan.
  4. Het vlees toevoegen als de boter is gesmolten, vlees lekker aanbraden, vuur laag zetten en het vlees rustig laten sudderen, dit duurt +/- 2 uurDeksel erop en af en toe doorroeren.
  5. Ondertussen de aardappels en wortels schillen en in gelijke stukken snijden.
  6. De uien in ¼ ringen snijden.
  7. De aardappels apart gaar koken en de wortels samen met de uien gaar koken.
  8. Als je merkt dat het vlees bijna gaar is, haal je de laurierblaadjes en kruidnagel eruit, dan het vuur hoog en beetje bij beetje het vocht toevoegen, niet te snel.
  9. Als je al het vocht van het zuurvlees hebt toegevoegd, de ontbijtkoek verpulveren en erin oplossen.
  10.  De basterdsuiker en stroop toevoegen.
  11. Even door laten koken en goed blijven roeren, als het nog wat dun is, nog wat ontbijtkoek toevoegen.
  12. Na het proeve eventueel nog wat basterdsuiker en stroop toevoegen, het moet een zoetzure smaak hebben.
  13. Eventueel afbinden met maïzena of allesbinder.
  14. De roomboter in de melk smelten voor de stamppot.
  15. Afgieten als alles gaar is en dan de aardappels met de wortels en uien samen stampen en de melk met roomboter toevoegen, niet alles in 1x maar zo dat het een mooi puree/stamppot wordt.
  16. Op smaak brengen met peper & zout.
  17. Bord mooi opmaken.
  18. Eet smakelijk!

Recept door:
Kevin Meertens

"Het zuurvlees recept is van moeders en die heeft het ook weer van moeders (oma)."

Naar receptenoverzicht
Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl