Hoofdstuk 1: Allergenen

Een allergeen is een eiwit dat zich in een etenswaar bevindt. Soms reageert iemand niet goed op deze eiwitten uit de voeding en krijgt dan een allergische reactie.

Indringers!

Shock

Een blootstelling aan voedingsstoffen met daarin voor een persoon gevaarlijke allergenen, kan leiden tot een heftige lichamelijke reactie.

Reactie op allergenen

De meeste allergische reacties ontstaan door koemelk, schaaldieren, vis, kippenei, noten, pinda, soja en sesamzaad. Deze allergische reactie ontstaat pas na contact met bepaalde eiwitten uit deze voeding.

Allergieën in aantallen

Het aantal mensen dat zichzelf bestempelt als allergisch of intolerant is 25%.

Voedselinformatie

Het is belangrijk om een allergische reactie te voorkomen. In december 2014 is dan ook de allergenenwetgeving van kracht geworden.

Onverpakte voedingsmiddelen

Werken met allergenen

Om te werken met allergenen is het belangrijk dat je ook goed let op bijvoorbeeld de opslag, het transport, en de uitgifte en bereiding van voedingsmiddelen.

Glutenvrij

Het is belangrijk om in alle stappen van het bereidingsproces rekening te houden met de allergieën van gasten.

Dubbel check

Bij de ontvangst van goederen check je de bestellijst en de door jou ontvangen producten. Soms krijg je wegens leverproblemen een alternatief product of merk geleverd.

Allergenen op de werkvloer

Na kruisbesmetting kan een product, wat eerst geen allergene stoffen bevatte, nu wel een reactie veroorzaken.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl