Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor doseren en verdelen

Onderstaande hulpmiddelen helpen je bij het doseren van allerlei producten. Met een kwast kun je bijvoorbeeld van een product een dun laagje aanbrengen. De sausfles zorgt ervoor dat je een mooi streepje saus op een bord kunt maken. Met deze verschillende hulpmiddelen kun je heel precies en secuur werken; je levert daarmee een verzorgd en met aandacht gemaakt eindproduct.

Bron: Hakvoort

Trechter

Is zowel in RVS als kunststof te verkrijgen. Het formaat verschilt enorm: er zijn vulopeningen van enkele tot tientallen centimeters. De tuiten zijn dan in verhouding ook divers, van enige millimeters tot enkele centimeters. De brede tuiten van enige centimeters zijn speciaal voor jam en producten met garnituur, bedoeld om potten en bakken mee te vullen. Zowel trechters van RVS als van kunststof zijn vaatwasmachinebestendig. Controleer wel goed of het tuitje na reiniging goed schoon is, er blijft makkelijk vuil achter.

Saustrechter

Een van RVS gemaakte grote trechter die je helpt om saus of beslag goed te doseren. De afsluiting van de kleinere tuit gebeurt mechanisch en is bij de vulopening bedienbaar met je duim of wijsvinger. Wordt veel toegepast bij het dresseren van grotere hoeveelheden saus. De trechter is deels uit elkaar te halen en kan in de vaatwasmachine.

Sausfles

Iedereen kent deze van de fastservicebedrijven waar sauzen op tafel klaarstaan. Maar in de huidige horeca worden ze veel toegepast als saus- en dressingdispenser. Niet verwonderlijk, het zorgt er niet alleen voor dat je preciezer kunt werken, maar ook economischer. Je gebruikt simpelweg minder saus of dressing met behulp van deze flesjes. Zijn gemaakt van zacht kunststof en dienen met regelmaat goed gereinigd te worden. Laat ze na reiniging goed uitlekken en drogen om nare luchtjes te voorkomen.

Kwast

Bijna onmisbaar bij het invetten van vormen of bakplaten. Met de kwast kun je een zo dun of dik laagje als je wilt aanbrengen. Je ziet ook toepassingen bij het dresseren van saus op een bord; het geeft een erg kunstzinnig uiterlijk. Er zijn kwasten met kunststof haren en met echte haren. Let er bij de kunststoffen op dat ze misschien niet hittebestendig zijn. Er zijn ook kwasten van silicone; de haren van de kwast zijn echter zo dik dat het aanbrengen van een dun laagje onmogelijk is. Was de kwast bij voorkeur handmatig af. In de machine wordt er onvoldoende gereinigd tussen de kwastharen. Laat de kwast na reiniging goed drogen.

Lardeernaald

Misschien een buitenbeentje in dit verband, maar we willen hem hier toch noemen: de lardeernaald. Om ervoor te zorgen dat vlees niet uitdroogt tijdens de bereiding, kun je het met vet doorrijgen. Producten met vet doorrijgen noemen we larderen. Hiervoor gebruik je de lardeernaald. Deze is gemaakt van RVS vanwege de stugheid van het materiaal. Hij heeft aan de achterkant van de naald een klepje, waar het verse spek kan worden ingeklemd of wordt vastgehouden; dit klepje kan een bron van bacteriƫn zijn. Controleer dit onderdeel dan ook goed na reiniging. Veel lardeernaalden zijn hol. Het is belangrijk om de gehele naald te desinfecteren en goed af te spoelen voordat je hem (weer) gebruikt.