Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor: het openen van verpakkingen

In elk type horecabedrijf moeten er iedere dag veel verpakkingen geopend worden. Hoe sneller je dit doet, des te meer tijd houd je over voor andere werkzaamheden. Daarbij zijn er verpakkingen die je zonder gereedschap helemaal niet open krijgt.

blikopener en kurkentrekker

Blikopeners

Conservenblikken kunnen alleen geopend worden met een speciale opener. Uitzondering hierop zijn de blikken met ‘corned beef’ of ‘smac’. Deze hebben een speciaal sleuteltje om het blik mee te openen. Let er na het openen van een blik op dat je jezelf niet snijdt aan het ontstane scherpe randje. Zure producten zoals tomatenpuree of ‘zoet-zuur’ kunnen onderdelen laten corroderen. Dit betekent dat er putjes kunnen ontstaan in metaal of aluminium. Zorg er om die reden voor dat je bewegende onderdelen met smeermiddel onderhoudt. Onder het snijmesje kan zich makkelijk vuil verzamelen. Maak blikopeners dan ook het liefst direct na gebruik goed schoon.

Staartblikopener

Je ziet deze vaak in grote en industriële keukens. Door het formaat zijn ze vooral geschikt voor grote blikken van 2 tot 5 liter. Let er bij aanschaf op dat het mesje zelf te vervangen is. Deze opener wordt weleens als zwaar en onhandig ervaren, maar is vooral geschikt voor dagelijks en intensief gebruik. Hij zit op een steunplaat verankerd aan je werkblad. Let er bij het schoonmaken op dat het gebied rond het mesje goed schoon en vetvrij is. De staartblikopener is van RVS, de hendel is gemaakt van polyamide, twee duurzame materialen.

Knijpopener

De meest voorkomende blikopener die zeer geschikt is voor de meest voorkomende blikken van 720 ml. Vaak kun je ze ook gebruiken als flesopener of hebben ze een haakje om potten te ontluchten. Moderne knijpopeners zijn ergonomisch: ze zijn zo gevormd dat ze goed in je handpalm passen en dat je het draaimechanisme met duim en wijsvinger makkelijk rond kan draaien. Het handvat is soms van plastic gemaakt dat bij laten vallen makkelijk breken of scheuren.

Kurkentrekkers

Niet alleen gastvrouwen en -heren maken een fles wijn open. Ook in de keuken maak je heel wat flessen wijn open. Al zie je hier wel een ontwikkeling in: kurk wordt vervangen door plastic en plastic wordt vervangen door een schroefdop. Om de kurk of het plastic uit de flessenhals te halen heb je een kurkentrekker nodig.

Ontkurkapparaat

Een snel apparaat voor als je veel flessen moet ontkurken. In de meeste gevallen vind je deze achter de bar omdat ze voor een keuken te veel ruimte in beslag nemen. Gemaakt van verchroomd RVS en de luxere versies met een houten handvat. Hebben weinig onderhoud nodig.

Kelnersmes

De meest gebruikte kurkentrekker, ook voor koks. Zorg er bij aanschaf voor dat de spiraal die de kurk uit de fles moet trekken van gehard staal is en ‘hol’ is, dat wil zeggen dat je er een lucifer door kunt steken. Dure kelnersmessen hebben onderdelen van hout, het merendeel is echter volledig van RVS. De huidige kelnersmessen hebben een dubbele hefboomwerking waardoor je de kurk er rechter uittrekt en deze minder snel breekt.

En dan ook nog…

Eiprikker

Een ei heeft aan zijn stompe kant een kamer met lucht. Tijdens het koken zal de lucht uitzetten en is er een kans dat de schaal barst en het ei leegloopt in het hete water. Om dit te voorkomen is er de eiprikker. Je kunt met dit gereedschap een klein gaatje prikken in de harde kalkschaal waardoor de kans op barsten erg klein wordt. Ondanks dat de naald wordt beschermd door een verend deel, is het slim om goed op te passen. De naald is namelijk bijzonder scherp! Er zijn uitvoeringen van kunststof en RVS.

een eiprikker

Foto's: Hakvoort