Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Gereedschappen voor: vormgeven

Bij het vormgeven gaat het om het vormen van een product: dunner maken, rond, vierkant, staafvormig, enzovoort. In bijna alle gevallen gaat het om het verfraaien van een product. Het ziet er aantrekkelijker uit, iets waar in de huidige horeca veel aandacht aan wordt besteed.

Bron: Hakvoort

Deegroller

Een kok of patissier heeft de keuze uit twee soorten deegrollers: een rolstok of een korstdeegroller.

• Rolstok: geschikt voor zachte degen zoals kruimeldeeg of zanddeeg. Je hebt ze van massief hout of het harde kunststof polyethyleen. In beide gevallen handmatig afwassen en goed laten drogen voor je ze opbergt. Deze materiaalkeuze heeft een reden: je hebt een goede grip tussen het deeg en de roller.

• Korstdeegroller: alleen toepasbaar voor zware degen zoals korstdeeg (bladerdeeg). In de houten rol bevind zich een aluminium staaf met kogellagers. Deze mogen niet nat worden. Ook deze deegroller dus handmatig reinigen met hooguit een vochtige doek.

Pastamachine

Is een erg grote hulp bij het uitrollen en vormen van je pastadeeg. Met de meeste pastamachines kun je de standaardvormen voor spaghetti, tagliatelle en pappardelle maken. Er zijn dure en goedkopere soorten in de handel. Bedenk daarom goed hoe intensief je de machine gaat gebruiken voor je ze aanschaft. Bijna alle pastamachines zijn gemaakt van RVS. Maak alleen maar schoon met een vochtige doek of borstel losse bloem of deeg weg. Nooit schoonmaken met water en sop; eventuele stalen onderdelen zoals kogellagers kunnen dan roesten.

Boterkruller

Je vindt ze nog achterin keukenladen, ze worden dus niet veel meer gebruikt. Jammer, want je kunt er prachtige krullen van boter mee maken. Het gebogen deel is van RVS zodat het niet vervormt. Na gebruik goed reinigen zodat alle vet verwijderd wordt.

Sushimatje

Een onmisbaar gereedschap bij het zelf vormgeven van sushi. De mat is gemaakt van aan elkaar gevlochten bamboe. De bamboe verdeelt de druk goed over de rijst en geeft enige flexibiliteit zodat je nooit ergens een deuk in kunt duwen. Rijst bederft snel en het kan makkelijk tussen de bamboe blijven zitten: goed reinigen dus. Dit doe je in dit geval met een harde borstel en veel water. Laat de mat na reinigen goed drogen voor je deze opbergt.

Door de populariteit van sushi verschijnen er ook matjes van kunststof in de handel. Deze hebben een gesloten structuur waardoor rijst niet of nauwelijks achter kan blijven. Bijkomend voordeel is dat het kunststof sneller droogt. Het heeft wel de kenmerkende ribbel die de mat van bamboe ook heeft.

Steker

Met een steker steek je een vorm uit deeg of groenten als wortel of aardappel. In werkelijk alle denkbare vormen en maten te verkrijgen. Standaard zijn er twee soorten: de gladde en de gekartelde steker. Met een kartelsteker krijg je een rand zoals bij een gevulde koek. Maar er zijn ook stekerdozen met ovale of vierkante stekers. Of met vormen van hartjes of dieren. Werkelijk alles is mogelijk.

Je vindt ze zowel in RVS als in kunststof. Door de sterkte van RVS kan het materiaal dunner worden gemaakt dan de kunststof variant. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker door je product steekt en een strakker eindproduct krijgt. Met de RVS-steker dien je zorgvuldig om te gaan: bij te ruw gebruik vervormt de steker. Kunststof heeft hier weinig of geen last van. Bedenk dat de RVS-steker beduidend duurder in aanschaf is. De steker van RVS heeft vaak een naad, let daar goed op bij reiniging. Laat ze goed drogen voor je ze opbergt, kleine beschadigingen in het RVS kunnen anders alsnog gaan roesten.